Új köntösbe öltözött a Mesés Békés című kötet

Mesés Békés könyv, Munkácsy Múzeum Fotó: Körös Hírcentrum

Egy évvel ezelőtt 1000 példányban jelent meg a Mesés Békés című kötet. A nagy népszerűségnek örvendő könyvet most egy teljesen új kiadásban vehetik kézbe az olvasók. A felújított verziót a Munkácsy Mihály Múzeumban mutatták be ünnepélyes keretek között.

2022-ben Ando György, Martyin Emília és Salamon Edina közösen megírták a Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című könyvet, ami felöleli a 75 békés vármegyei település múltját és jelenét. Amikor a három szerző kiötlötte a könyv megírását, akkor csak egy egyszerű néprajzi kiadvány volt a terv. Ez végül egy helytörténi alapmunkává vált, amiben a régészettől kezdve, a történelmen át, a természettudományig minden megtalálható, mégis lényegre törően és olvasmányosan, egy-egy mondával és néphiedelemmel kiegészítve ismerheti meg az olvasó a Mesés Békést.

hirdetés

Már az első kiadvány bemutatásánál az volt a fő cél, hogy később nagyobb példányszámban kereskedelmi forgalomban is megjelenjen, most, egy évvel később ez az álom valóra válhatott. A második kiadásban a tartalom nem változott, de a kötet új borítót kapott, a települések története színes és archív fényképeken, illetve tárgyi emlékeken keresztül tárul az olvasó elé.

Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató reméli, hogy a felújított kötet elnyeri az olvasók tetszését és sok karácsonyfa alatt ott fog lapulni, hiszen kitűnő ajándék lehet szeretteinknek. A Mesés Békés – A Békés megyei települések rendhagyó története című könyv megvásárolható a Munkácsy Mihály Múzeumban, a békéscsabai Tourinform irodába és bizonyos napokon a karácsonyi vásárban is.

Mesés Békés könyv, Munkácsy Múzeum
Fotó: Körös Hírcentrum