Országszerte 86 embert csapott be interneten keresztül

internet, csalás

Kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás 3 rendbeli bűntette, 83 rendbeli csalás vétsége, valamint személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Békési Járási Ügyészség egy 23 éves büntetett előéletű tiszaluci férfi ellen, aki internetes csalásokat követett el országszerte 86 sértettet – köztük egy mezőberényi férfit – megkárosítva.

A férfi 2022. év elején egy valós, létező férfi adatainak felhasználásával egy hamis profilt hozott létre az egyik ismerőskereső közösségi portálon azzal a céllal, hogy az oldal apróhirdetési felületén olyan termékeket hirdessen meg eladásra, amelyekkel a valóságban nem rendelkezett, és a hirdetésre jelentkező sértettek által a termékekért kifizetett vételár révén jogtalan haszonra tegyen szert. A férfi jellemzően motorkerékpárhoz való motorblokkot, gyújtáskapcsolót, váltót, illetőleg más alkatrészeket, játékkonzolt, motoros láncfűrészt, fúrógépet, ütvefúró vésőgépet, csavarbehajtót és egyéb kéziszerszámokat hirdetett meg eladásra.

hirdetés

Az elkövető a sértetteknek jórészt 50.000.-Ft-ot el nem érő kárt okozott. Kivételt képez egy debreceni férfi, aki 98.000.-Ft-ot utalt át a terhelt bankszámlájára egy játékkonzol és tartozékai vételárára; egy gyöngyöstarjáni férfi, aki több mint 71.000.-Ft-ot utalt előre egy gyújtáskapcsoló vételáraként, valamint egy letenyei férfi, aki szintén játékkonzolt szeretett volna vásárolni és ebből a célból 55.000.-Ft-ot utalt át a terhelt részére.

A terhelt egy valós, létező személy, egy gödöllői férfi közösségi profilján lévő nevét és képeit használta fel a hamis profil létrehozásakor annak engedélye és tudomása nélkül. A terhelt cselekményével ennek a gödöllői férfinak jelentős érdeksérelmet is okozott azáltal, hogy a bűncselekmények sértettjei több alkalommal felkeresték a sértettet, valamint családtagjait és számon kérték a nevében elkövetett cselekményeket.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre és közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélje; kötelezze őt a polgári jogi igényt érvényesítő sértettek részére okozott kár megtérítésére, illetőleg vagyonelkobzás révén vonja el tőle azt az összeget – összesen 550.000.-Ft-ot – amely vonatkozásában a sértettek polgári jogi igényt nem érvényesítettek, azaz nem kérték káruk megtérítését. Tekintettel arra, hogy a terhelt a bűncselekményeket egy más ügyben a Nyíregyházi Járásbíróság által lopás vétsége miatt kiszabott 1 év időtartamú, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés próbaideje alatt követte el, a járási ügyészség indítványt tett ezen felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtására is.