Málta szigetén töltik a szakmai gyakorlatukat

Málta Fotó: Békéscsabai Szakképzési Centrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola hat diákja utazott ki Málta szigetére, hogy ott egy egyhónapos szakmai gyakorlat keretében bővítsék tudásukat.

hirdetés

Az Erasmus+ mobilitási program 2022-1-HU01-KA121-VET-000067922 számú “Európai kalandok a Kerivel” projekt keretén belül 2023. 11. 19. és 2023. 12. 17. között 6 tanuló vesz részt 1 hónapos szakmai gyakorlaton Málta szigetén. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló mobilitásban résztvevők a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola tanulói: Kender Boglárka Tímea (10/D), Mikula Rebeka Petra (2/14B), Perei Bojána (2/14B), Szabó Lilien Mónika (2/14B), Szatmári Lili (2/14B), Várfalvi Fanni Ágnes (12/D).

hirdetés

Kísérő tanáruk, Sajben Gábor a következők szerint összegezte az első napok eseményeit: „2023. 11. 19-én korán reggel indultunk útnak Máltára. Az utazás során minden rendben volt, a leszállás után a helyi kapcsolttartók elkísérték a tanulókat a szállásra. Korai érkezésünk miatt volt időnk felfedezni a környéket, élelmiszer boltokat is. A tanulók szállása hangulatos, kényelmes, jó helyen található. Az első napon közösen mentünk el a leendő munkahelyekre. Rebeka, Bojána és Lilien az Európa hotelben, Lili és Fanni a St. Julian hotelben kaptak szakmai lehetőséget, míg Bogi az elegáns és hangulatos Manouche cukrászdában töltheti a gyakorlati idejét. Így ez a nap a munkahelyek, a mentorok és a kollégák megismerésével zajlott. Az esti órákban jutott idő egy kis városnézésre is, a gyönyörűen kivilágított Valletta városában.

A következő naptól kezdve a tanulók – egyéni beosztás szerint – megkezdhették szakmai gyakorlatukat. Már az első napokban sikerült ügyesen beilleszkedniük, a kezdeti megilletődés után egyre többet használták az angol nyelvet. Reggeliztetéssel, recepción való tevékenységgel, illetve cukrászkodással telnek napjaik. A munka mellett marad idejük pihenni, és megismerni a környéket, helyi kultúrát, gasztronómiát. Még a nem mindennapi közlekedést is egyre jobban megszokták. A hétvégén részt vettünk egy egész napos kiránduláson Mdina óvárosában és Marsaxlokk kikötőjében, ahol halból készült különlegességeket is megkóstoltattunk. Összességében elmondható, hogy tanulóinknak sikerült beilleszkedni az új környezetbe, megbirkóznak a kihívásokkal, napjaik jó hangulatban telnek.” – tájékoztatott közösségi oldalán a centrum.

hirdetés