Többszáz középiskolásnak tartottak baleset-megelőzési előadást

baleset-megelőzési Fotó: Police.hu

„A lóerő nem kérdez, aláz és büntet” címmel tartott baleset-megelőzési előadást Békésen és Szeghalmon Pintér József r. főtörzszászlós, aki 18 évig volt baleseti helyszínelő. A két rendezvényen közel ötszáz középiskolás vett részt.

hirdetés

A Békés Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság, a Békési és a Szeghalmi Rendőrkapitányság 2023. december 14-én „A lóerő nem kérdez, aláz és büntet” címmel előadást szervezett középiskolás diákok részére. A program célja az volt, hogy a hiteles, valósághű beszámolók által a fiatalok átérezzék, felismerjék, hogy a közlekedés veszélyes üzem. A meghívott előadó Pintér József r. főtörzszászlós, a Veszprémi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési szakembere volt, aki korábban 18 évig baleseti helyszínelőként dolgozott.

hirdetés

A „BALESET” szó betűit alapul véve szemléltette a közlekedési balesetek legfőbb okait. Beszélt a biztonsági öv használatának fontosságáról, az alkoholfogyasztás veszélyéről, a felelőtlen viselkedés lehetséges következményeiről előzési szituációban, illetve a sebesség túllépése miatt bekövetkezett balesetekről, az elalvás és a menet közbeni telefonhasználat kockázatairól. A hosszú évek alatt szerzett helyszínelői tapasztalatai alapján bemutatta a felsorolt szabályszegések következményeit. Hogy a fiatalok meggondoltan és felelősségteljesen vegyenek részt a közúti közlekedésben akár járművezetőként, akár gyalogosként.

Véleménye szerint a magyar közlekedőtársadalom nincs kellőképpen felkészítve az egyre nagyobb mértékű technikai fejlődéshez. Már viszonylag könnyen hozzá lehet jutni három-négyszáz lóerős járművekhez, amikkel azonban tudni kell bánni. Nagy általánosságban elmondható, hogy ilyen lóerő birtokában elfelejtik a járművezetők, hogy a fizika törvénye mindenkire vonatkozik. A lóerő nem kérdez, aláz és büntet! A baleseteket azonban nemcsak a sebességtúllépés okozza, hanem számos más tényező is. A rendőrség reményei szerint a rendezvényen sikerült úgy bemutatni a fiataloknak a szabálytalan közlekedés veszélyeit, visszafordíthatatlan következményeit, hogy megfogadják az előadó tanácsait.

Forrás: Police.hu

hirdetés