Hatvanegy csabai értéket vonultat fel a Munkácsy Mihály Múzeum évkönyve

Munkácsy Mihály Múzeum évkönyv bemutató Fotó: Körös Hírcentrum

Gazdagon illusztrált, szakértők által megírt és olvasmányos. Így lehetne jellemezni a Munkácsy Mihály Múzeum Csabai Értéktár című évkönyvét. A kötetet ünnepélyes keretek között mutatták be a nagyközönségnek.

A Múzeum évkönyvének tizedik kötete különleges és terjedelmes megjelenést kapott, ugyanis 26 szerző, a legnagyobb szakértelemmel mutatja be Békéscsaba 61 értéket. Minden olyan művészeti, gasztronómiai és sporttal kapcsolatos érték megtalálható, amire a békéscsabaiak büszkék lehetnek; a könyvet olvasók elmerülhetnek többek között Lipták Pál munkásságának, a Jaminai Bányatavak és a KRENFI kerékpár történetének megismerésében.

hirdetés

Dr. Bácsmegi Gábor, múzeumigazgatója, köszöntőjében kiemelte, hogy korábban a Csabai Értéktár elődje már egy füzet formájában – akkor még csak 50 értékkel – megjelent, viszont most eljött egy bővített verzió kiadásának az ideje. „Úgy gondoltuk, hogy minél többen írnak bele, annál jobb, hiszen akármennyire is szeretnénk, nem értünk mindenhez, a polihisztorok ideje lejárt, ezért mindig az adott területnek a legavatottabb szakértőjét szerettük volna felkérni és szerencsére szinte mindenki el is vállalta első szóra ezt a feladatot” – méltatta beszédében az igazgató úr a 26 szerzőt.

A könyvbemutatón az egyik szerző, Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke, egyben a Békéscsabai Települési Értéktár Bizottság tagja is felszólalt, aki öt érték kidolgozásával gazdagította a kiadványt. Az általa megírt fejezetekből ízelítőt adott az eseményen megjelenteknek; mesélt a Katolikus templom különleges üvegablakairól, a régi Rózsa Ferenc Gimnázium oktatási módszereiről és a Hősök temetőjéről.

A Csaba Értéktár című kötet megvásárolható a Munkácsy Mihály Múzeumban és bizonyos napokon a karácsonyi vásárban is.

Munkácsy Mihály Múzeum évkönyv bemutató
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum évkönyv bemutató
Fotó: Körös Hírcentrum
Munkácsy Mihály Múzeum évkönyv bemutató
Fotó: Körös Hírcentrum