Lázár János: lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram

Wenckheim-kastély felújítás, Szabadkígyós Fotó: Körös Hírcentrum

A keszthelyi Fenékpuszta majorság mintegy 3 milliárd forintos felújításával lezárult a Nemzeti kastély- és várprogram. A kormány a következő napokban olyan előterjesztésről tárgyal, amelyben három részre bontanák a történelmi épületegyüttesek hasznosítását – mondta az építési és közlekedési miniszter vasárnap.

Lázár János kifejtette: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-re bíznák az épületegyüttesek egy részét, amelyek későbbi hasznosítása az MNV Zrt. feladata lenne. Az épületek egy másik részét az állam szeretné továbbra is működtetni a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetésével, szervezésével. Ebbe a kategóriába tartozik a keszthelyi Festetics-kastély és a Fenékpuszta majorság – mondta. Hozzátéve, hogy a keszthelyi kastélyegyüttes idén mintegy 260 ezer látogatót vonzott, ami bizonyítja, hogy ezeknek az épületeknek a jól szervezett működtetésére nagy igény van. Ebbe a körbe tartozik még a nagycenki Széchenyi-kastély, a geszti Tisza-kastély, amit jövő év májusában adnak át, és a fertődi Esterházy-kastély.

hirdetés

Ezek az épületegyüttesek a nemzeti örökség és a magyar történelem szempontjából kiemelt jelentőségűek. A történelmi szerepük vagy az építészeti minőségük miatt – fogalmazott a miniszter. A harmadik résznél a kormány kastély-örökbefogadási programot indít. “Nagy magyar vállalatoknak, az OTP-nek, a Molnak, a Richternek és más nemzetközi háttérrel is rendelkező vállalatoknak felajánlják, hogy néhány megmentésre érdemes kastélyt fogadjanak örökbe” – ismertette az építési és közlekedési miniszter.

Hozzátette, hogy ennek a programnak kettős a célja. Egyrészről az örökbefogadónak gondoskodnia kell arról, hogy minden magyar ember hozzáférjen ezekhez az épületekhez. Másrészt az örökbefogadó felelőssége, hogy “nevelgesse ezeket az épületeket. Vagyis az eredményéből és a profitból jelentős összegek elköltésére” biztosítanak lehetőséget.

“Ezeket a magyar, általunk is sikeressé tett vállalatokat arra biztatjuk, hogy a profitot ne csak osztalék formájában juttassák a részvényeseknek. Hanem a köz javára vállaljanak felelősséget ezen régi épületek sorsát illetően. Ez tulajdonképpen a Nemzeti Kastély és Várprogram folytatása” – írja az MTI.

Békés vármegyében a szabadkígyósi Wenckheim-kastély turisztikai célú fejlesztése történt meg. A program honlapja szerint a fejlesztés alapvető célja az évszázados múltra visszatekintő kastély és kastélypark építészeti-műszaki megerősítése, a turistafogadás feltételeinek javítása, valamint egyedi turisztikai profiljának kialakítása. Ezáltal a desztináció turisztikai vonzereje tovább erősödhet, hozzájárulva ezzel a térség gazdasági fellendüléséhez, a vállalkozói tőke megjelenéséhez valamint a munkanélküliség csökkentéséhez.

Ezen cél elérése érdekében a kastély a fejlesztés eredményeként a főúri romantikát és a főúri tradíciókat hivatott megeleveníteni. A hagyományos interpretációs eszközök és interaktív élmények, események által. A projekt során felújításra kerül a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony. Valamint a főépület közvetlen környezete. A felújított épületben kialakításra kerül egy interaktív családtörténeti kiállítás, melynek tematikája: „Vendégségben Wenckheiméknél”, valamint kávézó és ajándékbolt, a kastélyparkban pedig egy játszótér létesül.

A vármegye másik fejlesztése a geszti Tisza-kastély, amelyet májusban terveznek átadni. Az épületben otthonra találó, a család történetét bemutató kiállítás számos attrakcióval várja majd a látogatókat. A XXI. század technológiáját felhasználva megismerhetjük a Tisza családot, Tisza Kálmán és Tisza István miniszterelnökök pályáját, a Tiszák és a református egyház kapcsolatát. Valamint betekintést nyerhetünk többek között a korabeli kastély mindennapjaiba.

Projektelemek:

  • A kastély szellemi rehabilitálása
  • A Tiszák történetét bemutató kiállítás létrehozása
  • Tisza Kálmán és Tisza István személyének és életművének részletes bemutatása
  • A kiállítás során a 21. század technológiáját felhasználva érintőképernyős kijelzők, holoscreen, pop-up és egyéb interaktív elemek alkalmazása
  • NKVP-pont, szolgáltató- és vendégterek kialakítása