10 éves volt ebben az évben a KHC

Ukrán háború

Két, bébiétel helyett csabai kolbászon nevelkedett tót gyerek hírportálja felküzdötte magát a képzeletbeli dobogóra. Bár hiteles, minden részletre kiterjedő mérések nincsenek, ezért a sorrendiséget fenntartással fogadjuk, de ez az állítás megjelenik a Békéscsabai Médiacentrum a 2024-es üzleti tervében. Ezt jó néven vesszük a konkurens médiától, hiszen ebből is látszik, hogy rajta vagyunk a helyi hírszolgáltatók palettáján, és mindemellett az eredményeinkre is büszkék vagyunk, mert ezzel Békés Vármegye egy sikeres, pénzügyileg is független hírportálját üzemeltetjük.

nem harmadik, hanem második :)
Forrás: https://bekescsaba.hu/download/1895/07-09-bekescsabai-mediacentrum p.19.

A 10 évvel ezelőtt történt elindulása óta nagy utat tett meg a KHC, ugyanis komoly látogatottságú, helyi internetes portálok, mint a beol.hu, vagy a csabaimerleg.hu – a BMC létrejöttét követően már behir.hu – működése mellett döntöttünk az elindulásról. Ma kijelenthetjük, a Körös Hírcentrum beágyazódott Békés Vármegye közegébe. Anyagai túlnyomó többségben helyi közéletiek, tájékoztató jellegűek. Népszerűek a Körös Hírcentrum és partnerei közös szervezésében indított játékok is.

hirdetés

Néhány eredményünk számokban, amelyek valójában a látogatók számából generált eredmények:

  • Több mint 20.000 fős követőtábor a legnagyobb közösségi oldalon,
  • Több mint 2.300.000 az elérések száma 2023-ban a Facebookon,
  • Több mint 2.000.000 az organikus (nem fizetett hirdetésből származó) elérések száma 2023-ban a Facebookon.

A Körös Hírcentrum egyik konkurenciája a beol.hu, amely része annak a médiahálózatnak, ami a beolvasztás idején több 10 milliárd forintra értékelt, de vállalkozók által ingyenesen került felajánlásra a KESMA részére. A megalakulását követően nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítették, így a Gazdasági Versenyhivatalnak nincs hatásköre a KESMA médiafelületeinek vizsgálatára, sőt kizárja az NMHH Médiatanácsának vizsgálatát is. Nyilván, az anyagi lehetőségeket tekintve, nehéz versenyre kelni velük. Fontos azt is megjegyezni, hogy a beol.hu egy országos médiabirodalom részét képezi, amelynek szereplői a keresztlinkelés stratégiáját alkalmazva generálnak plusz forgalmat weboldaluknak.

Mindezek mellett nyomatékosan leszögezzük, hogy egy pillanatig sem szeretnénk kritizálni a számunkra konkurens média, szerkesztőkollégáinak, újságíróinak munkáját, akik lelkiismeretesen, a legjobb tudásukat adva kiváló, minőségi tartalmakat állítanak elő! Inkább legőszintébb elismerésünket fejezzük ki számukra!

Természetesen, a munkatársakkal kapcsolatos véleményünket az Önkormányzat, mint tulajdonos által, igen jelentős közpénzből üzemeltetett behir.hu tekintetében is fenntartjuk. Ezt bizonyítandó, szívesen dolgoznánk együtt bármelyik médiás kollégával mind a behir.hu, mind a beol.hu csapatából.

Az elmúlt 10 évben a Körös Hírcentrum egy alkalommal kapott néhány százezer forintot támogatásként az Önkormányzattól, amely egy hónapban megkönnyítette a működésünket. Ezzel szemben a Médiacentrum, az Önkormányzat 2023. évi költségvetésében előirányzott 16.000.000 Ft felett, a 2023. első félévében keletkezett működési veszteség miatt, további 31.000.000 Ft többlettámogatásban részesült.

médiacentrum pénzelése
Forrás: https://bekescsaba.hu/download/1895/07-09-bekescsabai-mediacentrum p.1.

A Békéscsabai Médiacentrum Kft. részére, megalakulása óta (2015.), közel félmilliárd forint összegű támogatást biztosított az Önkormányzat úgy, hogy a Médiacentrum megalakításának egyik célja az volt, hogy „ne kelljen médiafelületet vásárolnia a piacon egyéb médiaszereplőktől”. (Forrás: https://bekescsaba.hu/download/1895/07-09-bekescsabai-mediacentrum p.9.). Vajon ez a gondolat, hogy ne kelljen együttműködni a helyi adófizetőkkel, helyi foglalkoztatókkal, mennyire torzítja a hirdetési piacot, ahol ráadásul lehetőségük van a hirdetési árak bekerülési költségüktől független kialakítására?

médiacentrum pénzelése
Forrás: https://bekescsaba.hu/download/1895/07-09-bekescsabai-mediacentrum p.11.

Hiszünk a vállalkozások piaci önszabályzó működtetésében. Volt élet a Behir előtt is, lesz élet a Behir után is. Mi együttműködési megállapodást kezdeményeztünk az Önkormányzattal 100.000 Ft értékben. Jelezték, hogy sajnos nincs rá keret, ám nem sokkal később kiegészítették a Médiacentrum költségvetését 31.000.000 forinttal. Helyi adófizetők, helyi foglalkoztatók vagyunk. Továbbra is szívesen működnénk együtt a békéscsabai Önkormányzattal is, amennyiben ők is úgy ítélik meg, hogy a dobogó részesei vagyunk.

Olvasóinknak köszönjük a támogatást, tartsanak velünk a jövőben is!