Nem fizették a jogdíjakat a szórakozóhelyeken, vádat emeltek ellenük

dj, zene, lemezjátszó Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Társtettesként elkövetett szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 38 éves büntetlen előéletű körösladányi illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű nővel és egy 54 éves büntetett előéletű, jelenleg más ügyből kifolyólag letartóztatásban lévő szeghalmi férfival szemben, akik az általuk üzemeltetett szórakozóhelyeken a zeneszolgáltatás után nem fizették a jogdíjakat.

A nő a vádbeli időszakban egy körösladányi székhelyű kft. egyedüli tagja és ügyvezetője volt, amely cég a vádbeli időben három szórakozóhelyet üzemeltetett Ebesen, Füzesgyarmaton és Szeghalmon. Ezen vendéglátóipari egységeket, valamint egy gyulai cég által üzemeltetett gyulai szórakozóhelyet valójában a terheltek közösen üzemeltették, melynek körében közösen döntöttek arról, hogy az egységekben történő nyilvános zeneszolgáltatás után a jogdíjakat nem fizetik meg. Ily módon 2015 decembere és 2019 szeptembere között több mint 6.300.000.-Ft-ot kitevő vagyoni hátrányt okoztak a jogdíjakat kezelő egyesület részére.

hirdetés

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és mellette pénzbüntetésre ítélje, valamint határozott időre tiltsa el a gazdasági társaságok vezető tisztségviselésétől mint foglalkozástól.

A férfival szemben az ügyészség indítványa végrehajtandó börtönbüntetés, pénzbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására irányul. Mivel a férfi a bűncselekményt a vele szemben a Gyulai Járásbíróság által más ügyben költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt kiszabott 1 év 6 hónap időtartamú, 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért a járási ügyészség indítványt tett ezen felfüggesztett szabadságvesztés büntetés végrehajtására is – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.