Meggyújtotta a lepedőt alvó élettársa alatt egy békési nő

felgyújtotta párját békési nő Kiemelt kép illusztráció! Fotó: Pixabay.com

Emberölés bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte a Békés Vármegyei Főügyészség egy 46 éves büntetlen előéletű békési nő letartóztatását, aki meggyújtotta alvó élettársa alatt az ágyneműt.

A nő és a sértett férfi közel 10 éve élnek élettársi kapcsolatban a nő tulajdonát képező békési családi házban. Közös háztartásban él velük a nő felnőttkorú gyermeke is. 2023. december 23. napján a késő esti órákban – miután a sértett az egyik szobában, míg a nő fia a másik szobában lefeküdt aludni – a terhelt minden előzmény nélkül bement a közös hálószobájukba és egy öngyújtót használva az alvó élettársa alatt meggyújtotta a lepedő lábnál lévő sarkát, majd távozott az ingatlanból.

hirdetés

22 óra 30 perc körüli időben – amikor már az ágymatrac és a paplan is lángra kapott – a sértett arra ébredt, hogy nehezen kap levegőt, illetőleg fájdalmat érez a lábánál. Amikor észlelte a tüzet, egy kanna vízzel azt azonnal eloltotta, illetőleg felébresztette a másik szobában alvó férfit.

A sértett a terhelt cselekménye folytán 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket – enyhe fokú füstmérgezést és másodfokú égési sérülést – szenvedett. Ugyanakkor a terhelt cselekménye alkalmas volt súlyosabb eredmény előidézésre is, mivel a használati tárgyakkal túlzsúfolt lakásban a tűz könnyen átterjedhetett volna más tárgyakra és a ház teljes leégését, a benne alvó személyek halálát okozhatta volna. A súlyosabb eredmény elmaradása lényegében a véletlenen múlt, annak köszönhető, hogy a sértett idejében felébredt.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére elsősorban a bűnismétlés veszélye miatt került sor, de fennállt annak a lehetősége is, hogy a terhelt szabadlábra kerülése esetén a hatóság elől elrejtőzne vagy megszökne. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a főügyészség indítványával egyetértett és a terhelt letartóztatását 1 hónapra elrendelte.