Elindult az országos szakmai versenyek előválogatója

Szakma Sztár verseny, szakmai verseny Fotó: Körös Hírcentrum

A Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2008 óta megrendezi a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt; a döntőt minden év áprilisában tartják meg a Szakma Sztár Fesztiválon.

hirdetés

Az országos megmérettetést azonban megelőzik a vármegyénkénti előválogatók, a területi kamarák irányításával. A Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara januárban 542 békés vármegyei diák előválogatóját bonyolítja le, ahol több mint 40 szakmában versenyezhetnek a tanulók. Jelenleg a szoftverfejlesztő- és tesztelő, a szakács illetve az informatikai rendszer és alkalmazás-üzemeltető technikus szakmák a legnépszerűbbek a versenyzők körében.

hirdetés

Négy békéscsabai helyszínen zajlik az első forduló. Újdonság, hogy az első pár nap kivételével most már interaktív módon, számítógépen keresztül töltik ki a tesztet a diákok.

A versenyen való részvétel nemcsak a továbbjutás lehetőségét rejti magában. Aki minimum 60 százalékot elér a teszten, azok felmentést kapnak az év végi írásbeli vizsgák alól, a második-és a harmadik fordulóban szerzett eredmények pedig további felmentést adhatnak a diákoknak.

Természetesen, nemcsak ez motiválja a fiatalokat: a döntő több ezer látogatója között számos cég képviselői vesznek részt, akik árgus szemekkel figyelik a fiatalok szakmai tudását.

„Sokszor már ott a verseny helyszínén állást, vagy valamilyen továbbképzés lehetőségét, például külföldi gyakorlatot, ajánlanak fel a diákoknak. Nagyon nézik és vadásszák a tehetséges, képzett, jól teljesítő gyerekeket. Illetve, maga a kamara is figyeli őket, hiszen itt nincs vége a versenynek. Sokszor a Szakma Sztár döntősei közül kerülnek ki az európai- vagy a világbajnokságra a versenyzők” – tette hozzá Mészárosné Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

A Szakma Sztár döntője április 24–26. között lesz megrendezve a budapesti HUNGEXPO Vásárközpontban, a verseny ingyenesen látogatható.

hirdetés