Börtönbe kell vonulnia az embercsempésznek

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva folytatólagosan elkövetett embercsempészés bűntette, valamint kábítószer birtoklásának vétsége miatt a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt és 6 évre kiutasított Magyarország területéről a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy 23 éves Magyarországon büntetlen előéletű Szerbiában élő, szerb állampolgárságú férfit, aki internetes hirdetésre jelentkezve lett embercsempész. A bíróság a kapcsolattartáshoz használt 2 db mobiltelefon elkobzását is elrendelte, illetőleg kötelezte a terheltet az eljárás során felmerült bűnügyi költségből 535.000.-Ft megfizetésére. Az ítélet jogerős – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés

A közleményben azt írják, a férfi 2023 áprilisában figyelt fel arra, hogy az interneten egy ismeretlen személy olyan embereket toboroz, akik Magyarországon gépkocsival embereket szállítanának Budapestre. Mivel jövedelemmel nem rendelkezett és pénzre volt szüksége, a terhelt felvette a kapcsolatot az ismeretlen hirdetővel, akivel abban állapodott meg, hogy személyenként 100.- Euro ellenében, Magyarország államhatárának közeléből migránsokat fog elszállítani az ország belseje felé. A terhelt tudomással bírt arról, hogy az általa szállítandó személyek Magyarország területére engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével léptek, és onnan ily módon más országba tovább akarnak jutni. Megállapodásuknak megfelelőn a terhelt a barátjától kölcsönkért személygépkocsival 2023. május 04-én Magyarországra érkezett és várta ismeretlen kapcsolattartója utasításait.

hirdetés

A férfi 2023. május 09-én az általa vezetett gépkocsival a kapcsolattartójától kapott koordináták szerinti helyre, Battonya külterületére ment, ahol őt 8 fő ismeretlen nemzetiségű, de Magyarország területére korábban engedély nélkül, a jogszabályi rendelkezések megszegésével belépett személy várta. A férfi a migráns személyeket a gépkocsijába beszállította és az ismeretlen kapcsolattartó által meghatározott helyre, Martonvásár település külterületére szállította, ahol őket a gépkocsiból kiszállította és hátrahagyta. Ezt követően a terhelt Magyarország területén tartózkodott, és addig várt, amíg kapcsolattartójától a következő szállításra vonatkozó utasítást megkapta.

A férfi 2023. május 12-én, a hajnali órákban személygépkocsival Battonya külterületére ment és a kapott koordináták szerinti helyen megállt. Amikor a gépkocsiba 6 fő külföldi – 1 fő nepáli, 2 fő eritreai és 3 fő pakisztáni – személy szállt be, a férfi a gépkocsival elindult és Battonyán keresztül Budapest irányába közlekedett. Közlekedése során őt Battonya belterületén megkísérelték rendőri ellenőrzés alá vonni, mely alól a férfi kivonta magát és a gépkocsival nagy sebességgel elhajtott, menekülése közben azonban a műútól egy sáros földútra hajtott, ahol a gépkocsi elakadt. A szállított külföldi személyek a gépkocsiból kiszálltak és elmenekültek, közülük azonban egyet és a vádlottat az intézkedő rendőrök elfogtak.

A férfi korábban Szerbiában kábítószert, kokaint szerzett meg, amelyből a cselekmény napján, 2023. május 12-én fogyasztott is, majd a maradékot, közel 1,5 grammot – azért, hogy azt később elfogyassza – egy simítózáras tasakban a pénztárcájába, míg a tárcát az általa vezetett gépkocsi ajtózsebébe rejtette. Az így elrejtett kábítószert az embercsempészés miatt végrehajtott rendőri intézkedés során a nyomozó hatóság lefoglalta.

hirdetés