Herczeg Tamás: Idén újabb szakasszal bővül az M44-es

Herczeg Tamás Fotó: Körös Hírcentrum

Nem nevezhetjük a fejlesztések évének a tavalyi esztendőt, azonban Békéscsabán és a választókerület kisebb településein is indulhattak új projektek, vagy éppen fejeződhettek be megkezdett beruházások. Ezekről is szót ejtettünk Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Valóban nem volt egyszerű a 2023-as esztendő, mind Magyarországnak, mind Békés vármegyének sok nehézséggel kellett szembenéznie – kezdte évértékelő beszámolóját Herczeg Tamás. Talán ami leginkább érződött és kézzel fogható volt Magyarországon mindenki számára, az a magas infláció volt. Ehhez is kapcsolódott a kormányzat 2023-as legfőbb célkitűzése, mégpedig hogy ezt az inflációt vissza kell szorítani. A klímaváltozás adta helyzet egy ugyancsak velünk lévő, folyamatos probléma. Ezt már elkerülni nem tudjuk, csupán alkalmazkodhatunk hozzá.

hirdetés

2024-ben továbbra is nagyon fontos feladat marad a megkezdett fejlesztések folytatása. Ami már biztosan látszik, hogy 2024 márciusában az M44-es egy újabb szakaszát adhatják át a forgalomnak. A teljes M44-es út megépülése és átadása 2025-re várható. A képviselő kifejtette továbbá, nagyon reméli, hogy a Modern Városok Program keretében ugyancsak valósulhatnak meg további fejlesztések, bár a projekt több eleme jelenleg forráshiánnyal küzd. Kerékpárút építésre, belterületi úthálózat-fejlesztésre, a Munkácsy Múzeum homlokzatának felújítására várhatóan kap még forrást a békéscsabai önkormányzat.

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy oktatási szempontból a 2023-as év egy nagyon fontos hozadéka volt, hogy a korábbinál több diák választotta a Gál Ferenc Egyetem kínálta felsőoktatási lehetőségeket Békéscsabán. Lényegesen nagyobb számban vannak azok, akik ide jelentkeztek, akik első helyen jelölték meg ezt az intézményt, illetve azok, akiket valóban fel is vettek az egyetemre. Továbbá az is határozottan pozitív előrelépés, hogy a Gál Ferenc Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem együttműködésének köszönhetően Békéscsabán most már informatikai és mérnök képzés is elérhető.

Bár 2023 nem a fejlesztések éve volt, Herczeg Tamás arról ugyancsak be tudott számolni, hogy a választókerülete kisebb településein szintén sorra valósultak meg beruházások. Kétegyházán többek között átadásra kerülhetett az a felüljáró, amely jelentősen megkönnyíti az ott élők életét. Újkígyóson egy elkerülőút épülhetett meg, Szabadkígyósan részben már működik a kastély, amely nagy értéke a vármegyének. Újkígyós és Szabadkígyós között elkészülhetett a kerékpárút felújítása. A fejlesztések egy része a Magyar Falu Programn keretében valósulhatott meg, de más típusú forrásokat szintén nyertek a települések, szervezetek. A kisebb településeknek a közeljövőben lesz is még lehetőségük pályázni. A Magyar Falu Program esetében 2023 decemberében jelent meg az újabb kiírás. Akár önkormányzati ingatlan vagy járdák felújítására, esetleg közterületek karbantartását szolgáló eszközök, gépjárművek vásárlására ugyancsak pályázhatnak.

A parlamenti munka február végén indul el – folytatta Herczeg Tamás. Olyan témákról esik majd szó, amelyek az európai uniós jogharmonizációt szolgálják. Továbbá a költségvetés szintén hamarosan napirendre kerül, azt 2024-ben a szokottnál hamarabb tárgyalják a képviselők. A tavaszi ülésszak szintén rövidebb lesz a különböző választások miatt. Helyben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz projektjei idén ismételten adnak munkát az érintetteknek. Az egyeztetések jelenleg folyamatosan zajlanak arra vonatkozóan, hogy mely projektek milyen ütemezéssel valósuljanak meg. A képviselő szerint prioritást érdemelnek az úthálózat, valamint a köznevelési intézmények felújítási munkái.

A Herczeg Tamással készült teljes interjú itt hallható:

hirdetés