Liman és Donyeck környéki előrenyomulásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Előnyösebb állásokat foglaltak el az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben négy frontszakaszon 12 ukrán támadást vertek vissza – közölte az orosz védelmi tárca hétfői hadijelentésében.

hirdetés

A minisztérium szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége csaknem hétszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-an a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy légierő- és egy tábori lőszerraktárt, négy páncélozott harcjárművet és 58 drónt.

hirdetés

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Leonyid Paszecsnyik, a “Donyecki Népköztársaság” vezetője hétfőn közölte a Telegramon, hogy a rakétacsapásban, amely szombaton érte Liszicsanszkot, életét vesztette Alekszej Potyelescsenko ezredes, az Ukrajnától elcsatolt régió rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztériumának vezetője. Potyelescsenko tavaly szeptembere óta töltötte be hivatalát, korábban tűzoltóparancsnok volt a régióban. 2014-be belépett a Kijev ellen harcoló “népi milíciába”.

A liszicsanszki pékséget ért ukrán támadás következtében, amelyet az orosz hatóságok szerint valószínűleg amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetővel hajtottak végre, 28 ember vesztette életét. Az áldozatok között volt egy állapotos nő és egy ötéves gyerek. Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Szolovjov Live médiacsatornán hétfőn elmondta, hogy Liszicsanszkban jelenleg 2500 építőmunkás dolgozik, elsősorban a hő- és a villanyszolgáltatás helyreállításán. Azt ígérte, hogy amint a frontvonalat sikerül távolabbra szorítani, ezt a várost ugyanúgy helyre fogják állítani, mint Mariupolt.

Husznullin vasárnap a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kijelentette, hogy Mariupolban gyakorlatilag az összes soklakásos házat felújították, és hogy a súlyosan megrongált félmilliós várost “gyakorlatilag visszahozták az életbe”.

MTI

hirdetés