Békés vármegyei telephelyeket rámolt ki a háromfős banda

lopás Orosházán, lopás, kék hír Illusztráció: Pixabay.com

Társtettesként, folytatólagosan nagyobb értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Szeghalmi Járási Ügyészség egy 71 éves büntetett előéletű nyíradonyi illetőségű, de hajdúbagosi tartózkodási helyű férfi, a fia, egy 51 éves büntetlen előéletű derecskei férfi, valamint egy 59 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő hajdúsámsoni férfi ellen, akik egy elhagyatott telephelyről tulajdonították el az értékeket.

hirdetés

A két idősebb férfi szerzett tudomást a cselekményt megelőzően arról, hogy egy mezőgazdasággal foglalkozó, budapesti székhelyű, de Békés vármegyében több telephellyel is rendelkező cég felszámolás alá került, s az interneten utána jártak, hogy a cég hol rendelkezik épületetekkel, ingatlanokkal, melyek átmenetileg használaton kívüliek, elhagyatottak.

hirdetés

Miután felderítették a körülményeket, elhatározták, hogy a Kertészsziget-Görbeszigeten található telephelyről értékesíthető fém tárgyakat hoznak el. A terheltek – az idősebb férfi fiát is beavatva – 2023. március 03-a és március 22-e között 3-4 alkalommal szállításra alkalmas járművekkel jelentek meg a cég görbeszigeti telephelyén.

Az ingatlan területére úgy jutottak be, hogy a sarokpántról leemelték a zárt nagykaput. Az ott található gazdasági épületekből kiszereltek, kibontottak egy házi vízművet, 47 db fali szellőző ventilátort, különféle méretű kerítéselemeket és kiskapukat, illetőleg a falakból kitéptek 3.000 m hosszúságú réz kábelt összesen több mint 2.100.000.-Ft értékben, majd azokat jogtalan eltulajdonítás szándékával az általuk vezetett gépkocsikkal elszállították. A terheltek a lopott fém tárgyakat leadták egy hulladékfelvásárló telepen, ahol azokért közel 1.000.000.-Ft-ot kaptak. Az 51 éves férfi 80.000.-Ft-ot kapott az értékesítésből kapott pénzből, valamint megtartotta a házi vízművet, melyet a nyomozó hatóság tőle lefoglalt. A fennmaradó összegen a két idősebbik terhelt osztozott meg.

A járási ügyészség a terheltek beismerés esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a két büntetett előéletű férfit beismerésük esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg tiltsa el őket a közúti járművezetéstől is, mivel a bűncselekmény elkövetéséhez járművet használtak. A büntetlen előéletű terhelt esetében a járási ügyészség próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Ezen felül a cég részére okozott kárt is meg kell majd téríteniük a járási ügyészség indítványa szerint – írja közleményében a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés