Halálos balesetet okozott egy szeghalmi férfi, vádat emeltek ellene

autó, vezet, műszerfal, ittas vezetés, halálos baleset Kiemelt kép illusztráció!

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 50 éves büntetlen előéletű szeghalmi férfi ellen, aki tolatva okozott halálos kimenetelű közlekedési balesetet.

hirdetés

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint, a férfi 2022. december 15-én, a délelőtti órákban egy tejszállító és árusító belső berendezéssel ellátott tehergépkocsit vezetve közlekedett Kertészsziget lakott területén, a Dózsa utcán a Kossuth utca felől Bucsa irányába. A férfi az általa vezetett tehergépkocsival a Dózsa utcában az úttest menetiránya szerinti bal oldali széléhez húzódva – kereskedelmi tevékenység végzése céljából – megállt.

hirdetés

Miután a kereskedelmi tevékenységet befejezte, a járművel a Kossuth utca irányába hátramenetben kezdett el haladni, azonban a hátramenetet nem kellő figyelemmel és körültekintéssel hajtotta végre, s emiatt elütötte az autó mögötti útszakaszon gyalogosan közlekedő idős nőt. A baleset következtében a 67 éves sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy még aznap, a kórházba szállítást követően elhalálozott. A baleset során elszenvedett sérülések és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés van.

A férfi cselekményével megszegte a KRESZ 33. § (1) és (3) bekezdésében foglaltakat, amely szerint járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza. Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen.

hirdetés