Lemondott Balog Zoltán a zsinati elnöki tisztségéről

lemondott balog zoltán

Lemondott a Zsinat lelkészi elnökségéről, de püspök marad Balog Zoltán.

„Hadd mondjam most világi nyelven egyértelműen: lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el” – olvasható Balog Zoltán a református.hu-n megjelent beszédében.

hirdetés

„Azért hívtalak össze Titeket Molnár János elnöktársammal együtt, hogy a szemetekbe nézzek. És a lelketekbe. És ti is az enyémbe. Ti választottatok meg éppen három évvel ezelőtt. Együtt hoztunk azóta döntéseket. Jókat, rosszakat. Hibáztunk is. Együtt is hibáztunk. Most én egyedül hibáztam, de nem vagyok hajlandó elfelejteni azt, ami jó volt. Ami épülés volt, egyházunk épülése. És nem fogom, nem akarom elfelejteni, hogy alig több mint két hete ott voltunk együtt több mint ezer lelkipásztorral együtt, és hallgattuk a bizonyságtételt. És átélhettük, hogy milyen áldott dolog egységben lenni Isten szeretetében” – tette hozzá.

Balog azután mondott le a Zsinat lelkészi elnökségéről, hogy tanácsadóként támogatta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adjon a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, akit a pedofíliáért elítélt igazgató segítőjeként ítéltek börtönre.

Novák Katalin alig egy héttel az ügy kiderülése után lemondott, majd hasonlóan tett Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter is, aki ellenjegyezte K. Endre kegyelmi döntését.