Honvédség: ismét lehet felvételi pontokat szerezni a Magyar Honvédségnél

magyar hadgyakorlat, helikopter, háború

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek – hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: a Magyar Honvédség tavaly indított toborzókampánya idén is folytatódik, az elsődleges cél továbbra is az, hogy minél többen megismerhessék a honvédséget, amely ma már egy modern fegyverrendszerekkel ellátott, professzionális 21. századi haderő. Aki ide jelentkezik, egy bátor, high-tech, a haza védelmére készen álló, felkészült és alkalmas csapat tagja lehet – írták. Hozzátették: a Magyar Honvédség azok számára is kiváló lehetőséget kínál, akik azért nem jelentkeztek idén a felsőoktatásba, mert számításaik szerint nem nyertek volna felvételt.

hirdetés

Mint írták, az önkéntes katonai szolgálat 6 illetve 12 hónapja során a résztvevők a mindennapi életben is hasznos ismereteket szerezhetnek, biztosított a megélhetésük, a plusz pontokkal nyugodtabban vághatnak neki a jövő évi felvételinek, és emellett egy “egyedülálló kalandot” élhetnek meg.

Közölték: a program első része egy kéthónapos alapkiképzésből áll, amely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, tüzér vagy felderítő kiképzést is választhat.

Az alapképzés 6 hónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár – írták. Hozzátették: a hat hónap után további fél évig lehet még folytatni a programot, ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 többletpontot lehet szerezni.

A jelentkezőnek be kell töltenie a 18. életévét, büntetlen előéletű magyar állampolgárnak kell lennie, rendelkeznie kell magyarországi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, továbbá minimum 8 általános iskolai végzettséggel és háziorvosi, pszichológiai vizsgálaton is át kell esnie. Jelentkezni március 5-én éjfélig lehet az iranyasereg.hu oldalon, valamint az ország bármelyik toborzó irodájában. A kiképzések március 11-én indulnak.

Felhívták a figyelmet arra: a szolgálat az önkéntességen alapul, ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja. Megjegyezték: a program második ciklusa után, a szükséges felkészítés teljesítésével – tartalékos vagy szerződéses jogviszony vállalásával -, missziós szolgálatot is lehet vállalni. Hangsúlyozták: a Magyar Honvédség toborzókampánya továbbra is valamennyi szolgálati formára kiterjed, az önkéntes katonai szolgálat mellett minden hónapban indul alapkiképzés a szerződéses és a tartalékos szolgálatra jelentkezőknek.

Kiemelt kép illusztráció! Fotó: A Magyar Honvédség egységei gyakorlatot tartanak a Hajdúhadházhoz közeli kiképző bázison / MTI/Czeglédi Zsolt

MTI

hirdetés