Megdézsmálták a rájuk bízott értékeket a gyulai rendezvényen

idős, rendőrség, kék, Gyulán, gyulai Illusztráció: Körös Hírcentrum

Egy 68 éves büntetlen előéletű tótkomlósi illetőségű, de gyulai tartózkodási helyű és egy 33 éves büntetlen előéletű gyulai férfi biztonsági őrként megdézsmálták a rájuk bízott értékeket egy gyulai rendezvényen. Vádat emelt ellenük a Gyulai Járási Ügyészség.

hirdetés

2022. június 24-26-a között került megrendezésre a Gyulai Várnál egy kulturális, népművészeti rendezvény. Ennek helyszíne a vár előtt kialakított sokadalmi tér volt. A rendezvény alkalmából a teret közrefogó gyalogút mentén és a téren lévő füves területen különböző, főleg kézműves termékeket árusítottak. Valamint bemutatók tartására alkalmas különféle sátrakat, pavilonokat állítottak fel. A rendezvény nappali működését követően az esti zárások után a kereskedők tulajdonában lévő árukészlet, valamint a bemutatókat tartó mesteremberek tulajdonában lévő szerszámok és kiállított alkotások jelentős részét nem szállították el, hanem a sátrakban, pavilonokban tárolták.

hirdetés

A terheltek egy gyulai vagyonvédelemmel foglalkozó cég alkalmazásában álltak a vádbeli időszakban. Un. beugrós biztonsági őrként dolgoztak a rendezvényen, feladataik közé tartozott az értékesítő- és bemutató pavilonok őrzése is. A terheltek a 2022. június 25-ei esti zárás és a másnapi nyitás közötti időben a rendezvény területén történt közös járőrözésük során egymással előzetesen megbeszélve, egymás tevékenységéről tudva, közös akaratelhatározással jogtalan eltulajdonítási céllal bementek az egyik népi iparművész, fafaragó által használt pavilonba és onnan elvettek 6 db különleges, kézzel készült egyedi kést és 3 db faragott botot összesen közel 245.000.-Ft értékben. Bementek a szomszédos pavilonba is, amelyet szintén egy népi iparművész, fafaragó használt. Onnan egy 200.000.-Ft értékű faragott fali fogast tulajdonítottak el.

Ellenük társtettesként kisebb értékre elkövetett lopás 2 rendbeli vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség. Vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az eltulajdonított értékeket – két kés kivételével – a nyomozó hatóság a terheltektől lefoglalta és azokat a sértetteknek visszaadta. Így az okozott kár nagyrészt megtérült. Az egyik hiányzó kést a tulajdonosa egy jóhiszemű férfitól vásárolta vissza. Neki azt az egyik terhelt értékesítette a lopást követően a gyulai bolhapiacon 10.000 Ft-ért. A másik hiányzó kés értékét pedig a vagyonvédelmi cég megtérítette a sértett részére. Tekintettel arra, hogy az egyik elkövető a kés értékesítése révén 10.000.-Ft-tal gazdagodott jogtalanul, a járási ügyészség vádiratában indítványt tett arra, hogy a bíróság 10.000.-Ft erejéig rendeljen el vagyonelkobzást ezen elkövetővel szemben – tájékoztatott a Békés Vármegyei Főügyészség.

hirdetés