Nyolc hónap rehabilitációt követően újra szabadon szárnyalhat Visske

Visske a megmentett gólya Fotó: Lehoczky Krisztián / Facebook

Tavaly júliusban 22.000 voltos áramütés ért egy gólyafiókát Viss településen. Az állat túlélte az áramütést, ám a szárnya és a lába is megsérült. Hamar a Mályi Madármentő Állomás szakembereihez került, majd nyolc hónap rehabilitációt követően, ma újra szabadon szárnyalhat.

hirdetés

Visske megjárta a poklot. Szárnya és az egyik lába szétégett, nem tudott felállni, nem tudott egyedül enni és inni sem – erről Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás munkatársa számolt be Facebook oldalán.

hirdetés

Krisztián napokon át ápolta a gólyafióka sebeit, etette, itatta őt, emellett újra meg kellett tanítani járni. Így emlékszik vissza a hosszadalmas rehabilitációra, valamint Visske küzdelemmel teli hónapjaira: „Soha nem fogom elfelejteni azt a látványt amikor Visske beérkezett hozzánk. Egy remegő és az életéért küzdő kis gólyát hozott a nemzeti park. Kézbe vettem és közben égett toll és égett hús szaga terjengett a levegőben. Átfordítottam, hogy lássam a sérüléseit. Borzalmas látvány fogadott… Könnyeimmel küszködve letakarítottam a szénné égett szárnyát és lábát. Ő közben “beszélt” hozzám és kérdően nézett a szemembe. Édes Istenem kis gólya, mi történt veled…? kérdeztem tőle.”

„Ő bár félt, de türelmesen tűrte.. Óvatosan megitattam és bekötöttem a sebeit. Küzdött… Fel szeretett volna állni, de nem tudott. Csak feküdt és remegett. Napokon át etettem és itattam mert arra se volt képes egyedül. Naponta többször masszíroztam a lábát, mert a cél az volt, hogy minél hamarabb fel kell állnia. Ha napokig nem tudom felállítani akkor soha nem fog felállni. Visske küzdött… Úgy küzdött ahogy eddig egy gólya sem. Visske élni akart és hangosan jelezte, hogy segítsek neki. Bár nagyon nagy fájdalmai voltak, de Ő a fájdalmait leküzdve bukdácsolva tette maga elé a lábait.”

„Hat napig minden erejét összeszedve küzdött. A hetedik napon Visske a segítségemmel felállt és többé nem rogyott össze. Soha nem felejtem el ahogy Ő is csodálkozott, hogy egyedül áll és nem esik össze. Ahogy teltek a napok, egyre erősebb és ügyesebb lett. Visske azóta teljesen felépült és tegnap visszakapta a szabadságát.”

„Visske 8 hónapig szenvedett, hogy ez a nap elérkezzen. Az ő története híven tükrözi a kitartást, az élni akarást és a madármentés szépségét. Nagyon szeretünk Visske. Egy igazi hős kis gólya vagy, aki megjárta a poklot, de most újra az égen szárnyalhat. Könnyes szemmel búcsúzunk tőled, ég veled Visske” – fogalmaz bejegyzésében Lehoczky Krisztián.

A szabadon engedésről videó is készült, amely a Mályi Madármentő Állomás Facebook oldalán tekinthető meg.

hirdetés