Dancsó Tibor: Egyre több a hiba a városi piacon

Dancsó Fotó: Körös Hírcentrum

A városi költségvetést elfogadták ugyan a soros közgyűlésen Békéscsabán, azonban a végleges számokra még várni kell az adóbevételek alakulása miatt. Erre Dancsó Tibor, a DK városi önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Mindenki elmondja ilyenkor, hogy a városunk költségvetése stabil – kezdte tájékoztatóját a képviselő. Azonban arra is rávilágított, hogy minden évben előforduló probléma, hogy a bevételek és a kiadások összegei nem egyeznek. Korrigálni kellett tavaly is, ingatlaneladást tervezett be a testület, amire végül az adóbevételek kedvező alakulásának köszönhetően nem volt szükség. A kötelező feladatokból nem tud, az önként vállaltakból pedig nem szeretne engedni a városvezetés. Viszont vannak olyan kérdések, amelyekről alapvetően szó sem esik a feladatokat tekintve. Ilyen a népességfogyás, az idősotthonok várólistája, vagy éppen egy köztemető nemléte.

hirdetés

A képviselői előirányzatok tekintetében van változás, ugyanis kiküszöbölve a korábbi feltehetően szabálytalan működést, most már a listáról bejutott képviselők is kapnak szétosztható keretet. A másik probléma, hogy nincs minden képviselőnek azonos joga módosító indítványt beadni, azt egyénileg nem, csak minimum két fős frakcióval lehet megtenni. Remélhetőleg a következő testület változtat ezen – fejtette ki Dancsó Tibor.

A közösségi együttélés szabályairól, a vonatkozó rendelet módosításáról szintén szó esett a testületi ülésen. Régi probléma több városrészben, hogy az autósok tilosban, akár a gondozott zöldterületekre parkolnak. Ezzel egyrészt rongálják azt, másrészt nem fizetnek érte parkolódíjat. Úgy látja, hogy a csabaiak általánosan véve jogkövetők, tehát ha ezek a tilosban parkolók kaptak volna egy-egy cetlit erről, változtattak volna a szokásaikon. Jelenleg például több karó elhelyezése van tervben a tiltott parkolás megakadályozására, de több helyszínen ez nem lesz kivitelezhető. Dancsó Tibor véleménye szerint drasztikusabb megoldást azért nem tart megoldhatónak a városvezetés, mert rontaná a tagok népszerűségét. Pedig így nem lehet települést vezetni – fejtette ki.

Egy korábbi közgyűlésen több témában tett fel kérdéseket a képviselő. Ezekre a felvetésekre kapott is választ, azonban közel sem volt mind kielégítő. A CsabaPark esetében a csúszdákkal kapcsolatban merültek fel kételyek, hogy működnek-e vagy sem, de úgy látja, inkább nem. A gyerekek játszótere ugyancsak eléggé elhasználódott, erre szintén több figyelmet kell fordítani. A kutyafuttató területére kért világítást, ez szerencsére meg is oldódott. Továbbá felmerültek a piaccal kapcsolatos, már most látható problémák. A fedett, zárt, szigetelt részben lefolyások vannak. A bérlők reklámtáblái egyáltalán nincsenek összhangban. De szintén problémás az, hogy a KRESZ táblák nincsenek stabilizálva, és több kerítéselem balesetveszélyes helyen van.

A teljes interjút itt meghallgathatják:

hirdetés