A támogatás folytatásáról biztosította Ukrajnát az amerikai védelmi miniszter

Ukrán háború

Az Egyesült Államok folytatja Ukrajna pénzügyi támogatását annak ellenére, hogy a kongresszusban egyelőre elakadt a javaslat a kijevi kormánynak küldendő újabb támogatásról – jelentette ki kedden az amerikai védelmi miniszter a délnyugat-németországi Ramstein amerikai légi támaszponton tett látogatásán.

hirdetés

„Az Egyesült Államok nem hagyja Ukrajnát elbukni. Ez a koalíció nem hagyja Ukrajnát elbukni. A szabad világ nem hagyja Ukrajnát elbukni” – szögezte le Lloyd Austin az Ukrajnát fegyverekkel támogató országcsoport (UDCG) Ramsteinben rendezett találkozóján, melyen több mint 50 ország védelmi minisztere vett részt.

hirdetés

Austin megjegyezte, hogy

Oroszország elképesztő költségekbe verte magát a háborúval Az ukrán csapatok nehéz körülményekkel, súlyos harcokkal néznek szembe. Az ukrán civileket dróntámadások sorozatai sújtják, de Ukrajna nem hátrál, és az Egyesült Államok sem fog

– húzta alá Austin.

A múlt héten a Fehér Ház bejelentette, hogy 300 millió dollár (109,5 milliárd forint) értékű rendkívüli fegyver- és lőszerszállítmányt küld Ukrajnának sürgősségi biztonsági segítségként, de hozzátették, hogy ezt az összeget a védelmi minisztérium (Pentagon) által megspórolt költségekből sikerült előteremteni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország vélhetően új offenzívába kezd május végén vagy a nyár folyamán.

Az Ukrajna számára a kongresszusban korábban megszavazott költségvetési források tavaly év végén fogytak el. A Fehér Ház és a kongresszus között az újabb felhatalmazásról hónapok óta tart a vita. A republikánus kongresszusi tagok egy része azt várja a Fehér Háztól, hogy az ukrajnai támogatások folytatása előtt Joe Biden elnök tegyen hatékony intézkedéseket az Egyesült Államok saját határainak védelmében az illegális határátlépések megakadályozására.

MTI

hirdetés