Többen is internetes csalók áldozatává váltak Békésben

internet, csalás

Kávéfőző helyett kenyérpirító, autóalkatrész helyett hálózati doboz jött, a megrendelt telefont és gumiabroncsokat pedig hiába várták. Ismét több internetes csalásról érkezett bejelentés a rendőrségre Békés vármegyében. 

hirdetés

Békés vármegyében 2024. március 19-én öt olyan csalás miatt rendelt el nyomozást a rendőrség, amelyben szerepe volt az internetnek. Négyen vásárolni akartak, úgy jártak pórul, egy csomagot váró nő pedig hamis linkre kattintott és megadta a banki adatait.

hirdetés

Az egyik közösségi oldal hírfolyamában figyelt fel egy békési férfi egy hirdetésre, amelyben kávéfőzőt kínáltak. Meg is rendelte, közel ötvenezer forintot fizetett érte, az érkező csomagban azonban egy kétezer forintos kenyérpirító volt. Egy körösújfalui férfi százezerért akart telefont venni az interneten, de miután elutalta az előleget, a hirdetőt nem tudta elérni. Hasonlóképpen járt egy békéscsabai férfi is, ő négy gumiabroncsot rendelt, ki is fizette azokat, de nem kapott semmit.

Egy másik panaszos pedig azért tett feljelentést, mert autóalkatrészt vásárolt, de egy hálózati dobozt kapott. És közel háromszázezer forint tűnt el egy csomagot váró körösladányi nő számlájáról azután, hogy egy üzenetben kapott linkre kattintott és megadta a banki adatait. A hivatkozás olyan felületre irányította, ami teljesen hasonló volt a Magyar Posta oldalához. Korábban már az ilyen csalásokra is figyelmeztetett a cég, illetve a rendőrség.

A KiberPajzs oldalán részletes tájékoztató olvasható a különböző internetes csalásokról és azok megelőzési lehetőségeiről. Érdemes megfogadni a bűnmegelőzési tanácsokat, olvassák el az internetes vásárlásról szóló tájékoztatót! Ne adjanak esélyt a csalóknak, ismerjék fel a csalásgyanús helyzeteket, és ne fizessenek!

Police.hu

hirdetés