Ittasan rongált meg egy autót, közel háromszázezer forintos kárt okozott

autó, vezet, műszerfal, ittas vezetés, halálos baleset Kiemelt kép illusztráció!

Garázdaság vétsége és rongálás vétsége miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 52 éves büntetlen előéletű orosházi férfival szemben, aki szándékosan megrongált egy autót. A járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a bíróság a sértett által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el és kötelezze a terheltet az általa okozott kár megtérítésére.

hirdetés

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, az autó tulajdonosa – a későbbi sértett – 2023. augusztus 18-án, az esti órákban Orosházán, a Földvári úton közlekedett a tulajdonában lévő személygépjárművel, amikor észlelte, hogy előtte, a menetirány szerinti jobb oldalon egy hírlapkézbesítésre alkalmas kosárral felszerelt kerékpárral ittasan közlekedik a terhelt. A kerékpáros férfi ittasságából kifolyólag nem bírt egyenesen haladni, megközelítőleg 1 méteres kilengéssel közlekedett az úttesten.

hirdetés

A sértett, amikor elhaladt a terhelt mellett, rászólt, hogy figyeljen oda, mivel ha továbbra is így kerékpározik, el fogják ütni, mire a terhelt kiabálni kezdett a sértettel. Ekkor a sértett lehúzódott az úttestről, megállt, kiszállt a gépjárműből és ismételten figyelmeztette a kerékpáros terheltet, hogy „ne kacsázzon” az úttesten és vegye ki a füléből a fülhallgatót, mert így közlekedni balesetveszélyes.

A terhelt erre leszállt a kerékpárjáról és a sértett gépjárművét megkerülve lendületből annak jobb elejéhez lökte a kerékpárt, majd ököllel beleütött a motorháztetőbe és a szélvédőbe, miközben folyamatosan szidalmazta a sértettet. A sértett ekkor közölte a terhelttel, hogy rendőrt fog hívni, mire ő mindenáron el akarta hagyni kerékpárjával a helyszínt. Ekkor a sértett megfogta a biciklit, így tartva vissza jogszerűen a rendőri intézkedésig a terheltet a bűncselekmény elkövetésének helyszínén.

Miközben a sértett a segélyhívót tárcsázta, a terhelt felhívta a feleségét, aki azonnal a helyszínre sietett és azt követelte, hogy a sértett adja át férjének a kerékpárt és hagyja őt eltávozni a helyszínről. Mikor a sértett nem tett eleget a felszólításnak, a feldühödött terhelt nekiugrott és a pólójánál fogva rángatni kezdte a sértettet, aki ennek hatására végül elengedte a kerékpárt. Ekkor a terhelt és felesége a rendőri intézkedés bevárása nélkül sietősen távoztak a helyszínről.

A terhelt ezen kihívóan közösségellenes és erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy az azt észlelőkben megbotránkozást, illetőleg riadalmat keltsen. Cselekvősége következében sértett gépjárművében közel 300.000.-Ft-os rongálási kár keletkezett, mely a mai napig megtérítetlenül fennáll.

hirdetés