Könyvelőként sikkasztotta el a rábízott vállalkozások pénzét egy eleki nő

pénz, forint, gyulán elhagyott pénz Illusztráció: Pixabay.com

Nagyobb értékre folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, további 1 rendbeli sikkasztás bűntette, valamint 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy 47 éves büntetlen előéletű eleki nővel szemben, aki könyvelőként sikkasztotta el a rábízott vállalkozások pénzét.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a nő 2021 júliusában kötött munkaszerződést egy martfűi székhelyű, cipőgyártással foglalkozó zrt.-vel főkönyvelői feladatok ellátására; munkavégzésének a helye a cég békéscsabai telephelye volt. A nő a munkaköri leírása alapján a zrt. cégcsoportjához tartozó további magyarországi cégek, „leányvállalatok” tekintetében is jogosult volt a főkönyvelői feladatok „cégcsoport szintű” elvégzésére, feladatai közé tartozott a társaságok folyószámláinak egyeztetése, a kintlévőségek kezelése, és feladatköréhez kapcsolódóan banki utalásokat is kezdeményezhetett, így rendelkezési jogosultsággal bírt a zrt. cégcsoportjához tartozó leányvállalatok bankszámlái felett.

hirdetés

A nő – visszaélve a főkönyvelői munkakörével és a sértett gazdasági társaságok számlái feletti pénzkezelési jogosultságával – 2022. augusztus és 2022. december hónapok közötti időszakban rendszeres haszonszerzésre törekedve valós gazdasági esemény látszatát keltve jogosulatlanul készpénz-átutalásokat kezdeményezett a sértett cégek számláiról a saját bankszámlájára.

A terhelt az egyik leányvállalat esetében a banki utaláskor a kedvezményezett neve megjelölésekor a gazdasági társasággal valós üzleti kapcsolatban álló személy vagy cég nevét adta meg valótlanul, azonban a kedvezményezett számlaszámként a saját folyószámláját jelölte meg. Ily módon 12 alkalommal összesen 2.060.000.-Ft-ot utalt át a cég számlájáról a saját számlájára.

Egy másik leányvállalat esetében pedig úgy indított utalást 52.000.-Ft értékben a saját számlájára, hogy kedvezményezettként valótlanul a „NAV tárasági adó és elszámolási számla” elnevezést adta meg. A terhelt a fiktív ügyletek révén a rábízott pénzösszegeket jogtalanul eltulajdonította, azt a saját megélhetésére fordította. Miután a zrt. felfedte a terhelt cselekményeit, 2023 decemberében megszüntette a munkaviszonyát és feljelentést tett ellene.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a nőt tárgyalás mellőzésével, az ügy iratai alapján hozott büntetővégzésében halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el pártfogó felügyeletét, és a sértettek által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, azoknak adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet a sértettek részére okozott kár megtérítésére.