Az irodalom ünnepe a Keményben

irodalom ünnepe Kemény Gábor Fotó: Körös Hírcentrum

Ma már senki sem gondolja, hogy egy technológiai tudást adó képzésben a tanulóknak kevésbé lenne fontos az irodalmi pallérozottság. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a felvilágosult, Sorbonne Egyetemen is tanult egykori békéscsabai pedagógus, Kemény Gábor nevével fémjelzett, műszaki képzéseiről ismert iskola Irodalmi Kávéházat szervezett.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Kemény Gábor Technikuma „Hozz egy verset, kapsz egy kávét!” címmel második alkalommal rendezte meg Irodalmi Kávéházát. A rendezvény József Attila tiszteletére a költő születésnapján, április 11-én tartott magyar költészet napja alkalmából került megrendezésre. Bár Békéscsabán helytállóbb lenne a „magyar költészet hete” kifejezés, hisz az alföldi megyeszékhelyen egy héten át ünnepelték a magyar költők munkásságát.

hirdetés

A meghívott vendégek és diákok által előadott művek sikere tapsban, és a hallgatóság szemmel látható boldog megelégedettségében egyaránt mérhető volt. A rendezvényen a zene kedvelői sem maradtak program nélkül, hiszen a Kemény Gitárklub változatos játékával színesítette az irodalmi élményt. Sőt mi több, adta is, hisz amellett, hogy dalaik szövegében visszaköszönt a magyar nyelv szeretete, a József Attila-díjas költő, Farkas Wellmann Éva verseit is megzenésítve adták elő. A költő maga is részt vett a rendezvényen. További meghívott vendégként megjelent az eseményen Kiss Ottó Artisjus irodalmi díjas és József Attila-díjas költő, író, a Bárka folyóirat irodalmi munkatársa, valamint Elekes Dóra Csáth Géza-díjas költő, író, irodalomtörténész és műfordító.

Farkas Wellmann Éva, a Bárka folyóirat főszerkesztő-helyettese és a Bárka Online szerkesztője elmondta, a Keményben az irodalmi értékek iránt van egy kíváncsi, befogadó közeg, amit mind az iskola vezetése, mind pedig a pedagógusai támogatnak. A költőnő – aki számos rendhagyó irodalomórát tartott már az intézményben – kiemelte, sok múlik a tanárokon, hisz „ők adják a lelket a rendezvény mögé”. Majd hozzátette, Gönczi Judit és Tokai Ilona tanárnők egyre több irodalommal kapcsolatos eseményt szerveztek az utóbbi években. Farkas Wellmann Éva legújabb, még nem publikált versei mellett Janus Pannonius, Balassi, Berzsenyi és Kosztolányi műveit, illetve azok mai, a fiatalok által használt szlenget alkalmazó nyelvezetre átültetett, humoros átiratait adta elő.

A 11.C és a 9.A osztályban rendhagyó irodalomórát tartó Elekes Dóra előadásában elmondta, hogy a próza és a költészet merev szétválasztása ma már meghaladott, ezért ő prózával készült. Nagy sikerrel olvasta fel a Dettikéről és más istenekről című művéből az Apukakölcsönző című részt. Ebben a főszereplő, Dettike a történetet elbeszélő képzeletbeli barátjával elmegy a barátnőjének, Nettikének új apukát keresni, mivel a régi eltűnt. Az írónő, aki nem mellesleg még rappelt is a rendezvényen, átéléssel mesélte Dettike történetét, aki „a Földkerekség első és egyetlen Apukakölcsönzőjében” a vonzó, „rövidtávú modellek” után a nem túl érdekes „hosszútávú modellek” megtekintésére is vállalkozott.

irodalom ünnepe Kemény Gábor
Elekes Dóra / Fotó: Körös Hírcentrum

„Fáradt, öreges istenférfiak csoszogtak fel-alá mogorván, koszlott fürdőköpenyben, kockás mamuszban.
– Milyen vesződségre tetszett gondolni konkrétan?
– Te is tartasz otthon egy apukát, tudhatnád! Túl sokat esznek. Túl sok áramot fogyasztanak. Hangosak. Akaratosak. Hullatják a szőrüket. Nagyon drága és fárasztó a tartásuk. Sokkal drágább és fárasztóbb, mint mondjuk a kutya-, macska-, vagy aranyhaltartás.
A Dettike elgondolkodott. Éreztem, hogy nem tetszik neki ez a beszéd.
– Na de akkor mégis miért tartanak apukát annyian? – kérdezte dacosan.
– Miért-miért – tárta szét a karját Madame Bluebird. Mert még ezzel együtt is nagyon praktikusak.”

A Kemény Gábor Technikum aulájában megrendezett Irodalmi Kávéház nagyszámú érdeklődőt vonzott mind a diák, mind a felnőtt korosztályból. A rendezvény célja, hogy a versek ereje és vele a lélek legmélyebb rétegeibe behatoló irodalom minél több emberhez eljuthasson.

Farkas Wellmann Éva / Fotó: Körös Hírcentrum
irodalom ünnepe Kemény Gábor
Fotó: Körös Hírcentrum
irodalom ünnepe Kemény Gábor
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
irodalom ünnepe Kemény Gábor
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum