A Trefortban és a Nemesben a légiipar és a gépipar jövőjét építik

szakmai nap Trefortban és a Nemesben, pályaorientációs Fotó: Körös Hírcentrum

„Lépjünk együtt az új technológiákkal a jövőbe” címmel nagysikerű pályaorientációs szakmai napot tartott a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A rendezvényen kitárultak a legmodernebb technológiákat felvonultató műhelyek ajtajai a Légi- és Gépipari Képzőközpontban.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum két tagiskolája, a Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Nemes Tihamér Technikum és Kollégium közös szakmai napján ismerkedhettek a legmodernebb technológiákkal, és az iskolák képzéseivel az érdeklődő fiatalok. A szakmai napra a két tagiskola, valamint az Evangélikus, a Belvárosi, illetve az Andrássy gimnáziumok végzős tanulói kaptak meghívást.

hirdetés

A diákok megtekinthették a gép- és alkatrészgyártás, a CNC marás és a CNC esztergálás folyamatát. Olyan érdekességeket láthattak, mint a Zeiss 3D koordináta mérőgépe, a Nikon egyenként nyolcvanmilliós értéket képviselő ipari mikroszkópjai, vagy az Airbus Super Puma helikopter rotorlapátját tartó rotorcsapszege, ami – mint a szakmai tárlatvezetésből kiderült – 20 tonnás húzóerőnek van kitéve a motor felpörgése közben.

A bemutató mellett egy fontos szerződés is aláírásra került: három évre szóló együttműködési megállapodást kötött a Siemens tulajdonában lévő Solid Edge program forgalmazója, az Enterprise Group a Békéscsabai Szakképzési Centrummal. A szerződést Uhljár Erik, a Békéscsabai Szakképzési Centrum kancellárja és Szűcs Imre, az Enterprise Group ügyféltámogatási vezetője írták alá.

Fotó: Körös Hírcentrum

Uhljár Erik kiemelte, hogy ma már a gépgyártás elképzelhetetlen számítógép használata nélkül, hiszen a modern esztergagépek  Siemens, Vanuc vezérlőegységein szoftverek futnak. Ahhoz, hogy a diákok elsajátíthassák az ezekhez szükséges tudást, az iskolának is rendelkeznie kell velük. A CAD-CAM szoftverek (mely mozaikszavak a számítógéppel támogatott tervezés és számítógéppel támogatott gyártás angol rövidítései) nélkülözhetetlenek a modern iparban. Ezeket az iskolában nap mint nap használják, hogy felkészítsék a diákokat a piaci elvárásokra.

A Solid Edge egy ilyen, az egész világon használt program, mely milliókba kerül, azonban a három évig tartó díjmentes használattal mentesül ennek megfizetése alól a szakképzési centrum. Az együttműködés nemcsak a képzés, hanem a szoftverfejlesztő és -forgalmazó érdekit is szolgálja, hiszen ha egyre több magas szintű szaktudással rendelkező szakember kerül a munkaerőpiacra, az a szoftver elterjedését is tovább segíti.

Fotó: Körös Hírcentrum

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Légi- és Gépipari Képzőközpontjának 2020-ban indult fejlesztése felújított, modern épületet és műhelyeket eredményezett. Ezekben a hagyományos megmunkáló gépek mellett mind a gépgyártás, mind a mérés területén csúcstechnológiás berendezéseken tanulhatnak a fiatalok. A kancellár felhívta a figyelmet a ritkaságszámba menő öttengelyes marógépekre, amelyek egyediek az országban a szakképzés területén. De még a felsőoktatásban is ritkaságszámba mennek.

Fotó: Körös Hírcentrum

A képzőközpont a légiipar, autógyártás és egyéb gépgyártás területén oktat diákokat és felnőtteket, akik a képzés sikeres elvégzése után számos, a vármegyében működő munkáltatónál helyezkedhetnek el. A szakmai napon egy-egy szaktanteremben felvonultak a térség legjelentősebb gépipari vállalatai, az AIRBUS Helikopters, a Linamar Hungary Zrt., a Csaba Metál Zrt., a Lovász Forgácsoló Kft., a FábaFém Ipari és Kereskedelmi Kft. és a Losonczi Innovation Kft. Az iskola és a jelenlévő cégek által képviselt szakmai háttér tükrében az érdeklődő diákok első kézből tájékozódhattak a gépész szakma Békés vármegyei lehetőségeiről a rendezvényen.

szakmai nap Trefortban a Nemesben
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
pályaorientációs
Fotó: Körös Hírcentrum
szakmai nap Trefortban a Nemesben
Fotó: Körös Hírcentrum
pályaorientációs
Fotó: Körös Hírcentrum
pályaorientációs
Fotó: Körös Hírcentrum
szakmai nap Trefortban a Nemesben
Fotó: Körös Hírcentrum
pályaorientációs
Fotó: Körös Hírcentrum
pályaorientációs
Fotó: Körös Hírcentrum