Trükkös módszerrel csaltak ki pénzt egy orosházi férfitól

készpénzfelvétel, pénz, pénztárca, forint, talált tárgy Illusztráció: Pixabay.com

Kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség egy 40 éves többszörösen büntetett előéletű, különös visszaesőnek minősülő orosházi férfi ellen, aki trükkös módszerrel csalt ki 270.000.-Ft-ot egy orosházi férfitól.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a férfit a Hajdúszoboszlói Járásbíróság a 2022. május 25-én jogerőre emelkedett ítéletével nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt 1 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától; a kiszabott büntetésből a terheltet 2023. június 05-én feltételes szabadságra bocsátották, az 2024. június 04-én telt volna le. Ezen felül a férfit a Szombathelyi Járásbíróság a 2023. június hó 27-én jogerőre emelkedett ítéletével nagyobb értékre elkövetett sikkasztás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A terhelt a jelen eljárás tárgyát képező bűncselekményt ezen feltételes szabadság tartama és a felfüggesztés próbaideje alatt követte el.

hirdetés

A sértett férfi 2023. szeptember 14-én, a reggeli órákban a személygépkocsijával vásárolni indult az Orosháza, Könd utcai piacra. A piacnál lévő egyik parkolóba beállva figyelmetlenségből érintőlegesen nekiment egy másik személygépjárműnek, melyben anyagi kár keletkezett. A közelben tartózkodó terhelt észlelve a balesetet azonnal odament a sértett gépjárművéhez és valótlanul azt állította a sértettnek, hogy a kárt szenvedett gépkocsi az öccse tulajdona, azt nemrég vásárolták, így nagyon sokba fog kerülni a javítása. A tévedésbe ejtett sértett felajánlotta, hogy kárrendezés végett forduljanak a biztosítóhoz, a terhelt azonban azt kérte tőle, hogy készpénzben térítse meg az okozott kárt, amibe a sértett beleegyezett.

A terhelt még ott a helyszínen azt közölte a sértettel, hogy meglátása szerint 200.000.-Ft fedezni fogja a javítást, mire mindketten beültek a sértett gépjárművébe és annak lakásához hajtottak.

Az úton a terhelt – annak érdekében, hogy nagyobb összeggel tudja megkárosítani a sértettet – azt színlelte, hogy éppen egy autószerelővel beszél telefonon, majd valótlanul azt állította, hogy a szerelő szerint 200.000.-Ft nem fogja fedezni a kárt, így végül 270.000.-Ft kártérítési összegben állapodtak meg. A megtévesztett sértett hazaérve bement a lakásba és kihozott 270.000.-Ft-ot, melyet kárrendezés címén át is adott a terheltnek. A terhelt jogtalan haszonszerzés végett a sértettet tévedésbe ejtette, mely cselekvőségével neki 270.000.-Ft kárt okozott, ami jelenleg is megtérítetlenül fennáll.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és állapítsa meg, hogy abból a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra; tiltsa el a közügyek gyakorlásától, illetőleg a sértett által bejelentett polgári jogi igényt érdemben bírálja el, annak adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet a sértett részére okozott kár megtérítésére. Ezen felül a járási ügyészség indítványt tett arra is, hogy a férfi korábbi végrehajtandó börtönbüntetéséhez kapcsolódó feltételes szabadságot a bíróság szüntesse meg, illetőleg a másik ügyben kiszabott 1 év 6 hónap tartamú felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását rendelje el.