Tanyaprogram létrehozásán dolgozik a békéscsabai önkormányzat

békéscsabai Opauszki Zoltán és Paláncz György / Fotó: Körös Hírcentrum

Soron következő közgyűlését tartotta meg a napokban a békéscsabai képviselő-testület. Az ülés legfontosabb napirendi pontjairól Paláncz György alpolgármester és Opauszki Zoltán tanácsnok számoltak be közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatójukon.

Zárt ülés keretében döntött a testület a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetés adományozásáról – kezdte a beszámolót Paláncz György. A díjat ezúttal dr. Bayer Hedvig sebész szakorvos, nyugalmazott osztályvezető főorvos, és Bagyinka Éva körzeti ápoló érdemelte ki. A Békéscsaba Kiváló Pedagógusa elismerést pedig Hugyeczné Krnács Katalin oktató, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatóhelyettese, illetve Bordásné Mundrucz Csilla, a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola magyar-történelem szakos mesterpedagógusa kapja meg.

hirdetés

Ugyancsak szó esett több gyalogátkelőhely kialakításáról a vármegyeszékhelyen. Létesül új átkelő a Kórház utca – Dedinszky utca kereszteződésében, a Pataky utca – Franklin utca kereszteződésében, a Kórház utca – Telep utca kereszteződésében, a Veres Péter utca – Tavasz utca kereszteződésében, valamint a Franklin utca – Boglárka utca kereszteződésében.

Békéscsaba Tanya- és Külterület-fejlesztési Programja szintén szerepelt a napirendek között. Opauszki Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt években Békéscsaba belterületén számos fejlesztés valósult meg. Viszont a külterületekre is legalább ekkora figyelmet kell fordítson a városvezetés. Szükség van a tanyás térségek esetében egy összefoglaló, a történeti előzményekre is hangsúlyt fektető dokumentumra. Ez hozzájárulhat egy szakmailag megfelelő, jól strukturált program megalkotásához. Több szakember segítségével az elmúlt hónapokban már összeállt egy tervezet, aktuálisan a dűlőutak elnevezésén dolgozik az önkormányzat. Arra vonatkozóan, hogy a jogszabályoknak megfelelően lehetséges-e úgy elnevezni a dűlőutakat, hogy az elnevezés csak a könnyebb tájékozódást szolgálja és az ott élők lakcímét ne kelljen megváltoztatni, állásfoglalást kértek a Belügyminisztériumtól. A kezdeményezést remélhetőleg tovább tárgyalhatják júniusban.

hirdetés