Maradandó fogyatékosságot okozott a felelőtlen buszsofőr

busz, közlekedés, volánbusz Illusztráció: Pixabay.com

Maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában pénzbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy 57 éves büntetlen előéletű gerendási férfival szemben, aki buszsofőrként mulasztotta el a kellő körültekintést és ennek következtében egyik utasa maradandó fogyatékosságot szenvedett.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a férfi 2022. november 19-én, a hajnali órákban egy menetrend szerint közlekedő autóbuszt vezetve közlekedett Orosháza lakott területén, a Csorvási úton Csorvás felől a városközpont irányába. A busz vezetője az autóbusszal a Csorvási út 27. szám előtt található autóbuszmegállóban megállt, majd az utascsere érdekében a jármű hátsó ajtaját kinyitotta.

hirdetés

Az autóbuszról utolsó utasként egy nő kezdte meg a leszállást, azonban annak tényleges befejezése előtt a busz vezetője indulási jelet adott, majd a sértett által használt hátsó ajtót becsukta, melynek következtében az ajtó két szárnya a sértett jobb karját beszorította oly módon, hogy eközben a teste már az autóbuszon kívül volt. Mindezt követően a terhelt az autóbusszal elindult, a sértettet elrántotta, aki ennek hatására az útra esett és olyan súlyos karsérüléseket szenvedett, hogy az alkalmazott szakszerű gyógykezelés ellenére a jobb felkarján amputációt kellett alkalmazni.

A terhelt a cselekményével megszegte a KRESZ 53.§ (3) bekezdésében foglaltakat, amely szerint a közhasználatú autóbusz vezetője indulási jelet akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött.

hirdetés