Dancsó Tibor: Az adóbevételek még átírhatják a költségvetést

Dancsó Fotó: Körös Hírcentrum

Megtartotta soron következő közgyűlését a békéscsabai képviselő-testület. A tárgyalt témákról Dancsó Tibort, a Demokratikus Koalíció városi önkormányzati képviselőjét kérdeztük a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Elfogadta a testület a Békéscsabai Rendőrkapitányság beszámolóját a város közbiztonságának 2023. évi helyzetéről, illetve a Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokságét a 2023. évi tevékenységéről. Dancsó Tibor kifejtette, az továbbra is vitathatatlan, hogy Békéscsaba egy biztonságos, élhető város. Egy bizottsági ülésen arra szeretett volna korábban választ kapni, hogy a piac területén a szabálytalan parkolás, közlekedés felszámolására lehet-e hathatósabb segítséget kérni a rendőrségtől. Az egyik képviselő vállalta, hogy felveti a témát a rendőrség képviselőjének, ez azonban végül elmaradt. Az viszont biztosan látszik, hogy az új parkolóházat nem használják ki eléggé a lakosok. Tehát ott még tudnának többen is szabályosan parkolni.

hirdetés

A 2023. évről szóló zárszámadási rendelet megalkotására, elfogadására szintén sor került a közgyűlésen. Ehhez kapcsolódva emelte ki a képviselő, hogy hamarosan leadják az előző évi mérlegeiket, beszámolóikat a cégek. Ebből látja majd május végén az önkormányzat, hogy mekkora adóbevételre számíthat a korábban tervezetthez képest. A 2023-as év nem sikerült annyira jól a vállalkozásoknak, így akkora adóbevétel-növekedésre valószínűleg nem számíthat a város, mint tavaly. Ha az elfogadott idei költségvetésben több adóbevételt terveztek, mint amekkora teljesülni fog, akkor a városnak plusz bevételt kell valahonnan realizálni. Ugyancsak pénzt kell majd találjon a testület idővel a lakásállománya felújítására, a víz-, gáz-, és egyéb, már elavult, akár életveszélyessé váló rendszerek korszerűsítésére.

hirdetés