kékmandarin: Nemzetközileg is elismert a fúziós post-punk

kékmandarin interjú Fotó: Körös Hírcentrum

Simon Tibor énekes, Gyarmathy Zsolt billentyűk és Árgyelán Barnabás gitáros nemzetközi vizeken is igen szép teljesítményeket könyvelhet el az általuk működtetett kékmandarin együttessel, ugyanis dalaikat rengeteg országban szeretik és játsszák a rádiók. A békéscsabai együttessel Nédó Géza beszélgetett a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Az együttes megosztotta, hogy nevük a kékmandarin (szándékosan így kisbetűvel) gyakorlatilag semmi jelentőséggel nem bír. Maga a formáció 2023-ban, vagyis a tavalyi évben alakult meg, eredetileg duóként, Tibor és Zsolt közös projektjeként. Ők maguk egyébként már szinte veteránnak számítanak a zenei életben, ugyanis 1994 óta zenélnek együtt különböző együttesekben, többek közt az ikonikus gyulai szintipop együttesben, a Syntax Errorban is kollégák voltak.

hirdetés

A kékmandarin egy „arc nélküli” formációként indult, viszont pár hónappal megalakulásuk után már „kénytelenek voltak” felfedni magukat. Zenéjük hamar megtalálta közönségét, minek következtében több eseményre is fellépési lehetőséget kaptak. Itt fogalmazódott meg bennük a gondolat, hogy egy gitáros is elkelne az együttesbe. Ekkor esett a választás Árgyelán Barnabásra, aki az ifjabb korosztályt képviseli. A fiúk hamar megtalálták vele a közös hangot.

Zeneileg nehezen tudják bekategorizálni magukat. Dalaik – a nemzetközi elismerések ellenére is – kizárólag magyar szöveggel íródnak. Elmondásuk szerint talán a fúziós post-punk kategóriába sorolhatók. Megtudtuk, hogy a dalok nagy részét Tibor írja és rakja össze. Ő egyébként rengeteg hazai és külföldi előadónak írt már dalszöveget, illetve készített zenei alapot. Nyitott arra, hogy különböző zenei stílusokban alkosson, Zsolt viszont – elmondása szerint „nem tud ennyire nyitott lenni”. Számára a klasszikus elektronikus zene az abszolút kedvenc. Példaképe 1975 óta a Kraftwerk. Barna nagy kedvence Eddie van Halen laza, de képzett előadásmódja.

Az együttestől megtudtuk azt is, hogy jó viszonyt ápolnak a hasonló stílusban alkotó hazai zenekarokkal. Rendszeresen szerveződnek olyan rendezvények, események, ahol ezen zenekarok közösen adnak koncertet.

Beszélgetésünk itt hallgatható meg: