Évtizedek óta szórakoztatja a kicsiket és nagyokat – Tücsök Petivel beszélgettünk

Tücsök Peti interjú Fotó: Körös Hírcentrum

Berényi Nagy Pétert – vagyis ahogy sokan ismerik, Tücsök Petit – talán senkinek nem kell bemutatni. Hosszú évtizedek óta szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.

Péter Mezőberényben született. 16 éves korában kapott egy 1/2-es gitárt, amin elkezdett ismerkedni a hangszerrel. Innen ered a „Berényi” név is, mivel eredetileg Nagy Péterként látta meg a napvilágot. Talán kevesen tudják róla, hogy aktívan fest, rajzol, könyveket illusztrál, valamint több saját könyve is megjelent már. 1989-ben pedig amikor az első, általa illusztrált könyv megjelent, javasolta neki a kiadó, hogy picit változtasson a nevén, mintegy “megkülönböztető jelzésként”, mivel akkoriban sok “Nagy Péter” tevékenykedett.

hirdetés

Dolgozott tanárként Debrecenben, ahol zenekara is volt. Kedveli a komolyzenét is. Megosztotta velünk, hogy a 80-as években hogyan indult el a „Tücsök Peti” karaktere. Elmondása szerint az idők során „több hangyát is elfogyasztott” már. Zenélt – többek közt – Hevesi Imrével is. Jelenlegi „Hangya” -párja Gulyás Levente, a népszerű zongorista, zeneszerző, akinek munkásságát nagyon tiszteli.

A gyermekműsorok és a grafikai munkái mellett alapító tagja a Világfa zenekarnak, amelyben zeneileg maximálisan önmagát adhatja. Számára – egy fellépése alatt – fontos, hogy maximális élményt tudjon nyújtani a közönségének, függetlenül attól, hogy kicsi vagy nagy lélekszámú az. Elmondása szerint az ideális fellépés, ha ő meg tudja érinteni a közönség lelkét és a közönség az övét.

Rendszeresen fellép a békéscsabai Degré utcai Gyermekotthonban, ahol nem csak énekel és rajzol, hanem aktívan be is vonja az ott lakókat a műsoraiba. Mesélt további terveiről, álmairól, vágyairól is.

A beszélgetés itt hallgatható meg: