Agrometeorológia: újabb záporok enyhítik az aszályt

szántás, agrár, traktor, mezőgazdaság Illusztráció: Pixabay.com

Folytatódik a kora nyárias, záporos idő, a jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20-30 millimétert is meghaladó csapadék, de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elmúlt egy hét során folytatódott a meleg, záporos, zivataros időjárás, az elmúlt 10 nap alatt az ország döntő részén 10-50 milliméter közötti csapadék hullott, néhol ennél is jóval több, de nagyok voltak a területi különbségek, a Mezőföldön, illetve a Hajdúságban és a Sárréten foltokban csak kevés eső esett. A talaj fölső 50 centiméteres rétege nyugaton és északon sokfelé kellően nedves, ugyanakkor főleg az Alföldön és a Dunántúl délkeleti felén jelentős a nedvességhiány, itt ismét nő az aszályos területek kiterjedése – ismertették.
A hőmérséklet az országban 1-2 Celsius-fokkal a sokéves átlag fölött alakult, a minimumok 10 fok fölött, a maximumok 25 fok körül, kissé a fölött alakultak.

hirdetés

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál, a kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban. Nagy forróság nincs, így nem rövidül le a szem- és magképződés fázisa – írták.

A napraforgó- és kukoricaállományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek május közepéig, de a mostani meleg, záporos időjárás jó feltételeket teremt az intenzív növekedéshez. Az átnedvesedett talaj azonban a gyomok fejlődésének is kedvez, a táblákat pedig helyenként jégverés érte – jegyezték meg.

Az előrejelzés szerint marad a kora nyári idő, csütörtökön, pénteken és szombaton, valamint hétfőn és kedden sokfelé várható ismét heves zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. A jövő hét közepéig nagy területen hullhat 20-30 millimétert meghaladó csapadék, de várhatóan ismét nagyok lesznek a területi különbségek. A növények levélfelülete sokfelé lesz tartósan vizes, főleg a sűrűbb állományok lehetnek kitéve a gombás megbetegedéseknek. A hőmérséklet nem változik számottevően: éjszakánként jellemzően 10-15 fok közé hűl le a levegő, napközben pedig többnyire 23-29 fok várható.

MTI