Herczeg Tamás: Iskolai lovasoktatás indulhat Békéscsabán

Herczeg Tamás Fotó: Körös Hírcentrum

Az M44-es egy újabb szakaszát átadták a forgalomnak, várhatóak a kiírások a Magyar Falu Programban. Ezekről is beszélgettünk Herczeg Tamás országgyűlési képviselővel a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága délvidéki hivatalos látogatásán részt vett Herczeg Tamás is. Az utazás során egyeztettek a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel. Már Budapesten, bizottsági ülés keretében egyebek mellett a 800 éves Adreanummal kapcsolatos állásfoglalást ugyancsak elfogadták. Az idén 800 éves dokumentum a II. András király által 1224-ben kiállított kiváltságlevél Európa első olyan dokumentuma, ami lényegében autonómiát biztosított egy nemzetiségnek. A korai autonómiatörekvések hatalom általi elfogadásának egy kiváló példája volt ez a maga idejében – emelte ki a képviselő.

Herczeg Tamás az idei esztendőben szintén több elismerést adományozott már, többek között a Közösség Díjakat is átadta. Ezt az év elején hirdette meg, a helyben élők szavazhattak egy-egy településen arról, mely csoportnak, közösségnek adnák oda szívesen. Ebben az évben idősügyi-, sportszervezet, diákközösség, helyi közösségi életet támogató csoport szintén szerepelt a díjazottak között. Az érdeklődés a szavazók tekintetében is évről évre növekszik. Következik a tanévzárók, ballagások időszaka, így hamarosan a Tehetség Díjak ugyancsak gazdára találnak.

Átadták a közelmúltban az M44-es gyorsforgalmi út Lakitelek-Szentkirály közötti, közel 5 km-es szakaszát, így már 93 km hosszú a használható szakasz. Az M44-es fennmaradó 32 km-es szakasza előre láthatólag egy év múlva készül el. Ezzel teljessé válik majd a Békéscsabát és Békés vármegyét az országos autópálya hálózatba bekötő gyorsforgalmi út. Mindeközben Kecskeméten is történt útfejlesztés, ami tovább gyorsítja a közlekedést. Ami problémaként jelentkezik rendszeresen, hogy az M44-es út mentén nincsen jelenleg benzinkút, ezen is igyekeznek segíteni a jövőben.

A 2024-es évben az egészség jegyében több programot valósítanak meg országszerte, így hamarosan Békésben is. A vármegye a szűréseken való részvétel tekintetében nagyon rossz helyen áll. Herczeg Tamás ehhez kapcsolódóan megosztotta, dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja és dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató főorvosa egy együttműködési megállapodást írt alá, ennek a fő célja éppen az, hogy Békés vármegye népegészségügyi helyzetét javítsák és a szűréseken való részvételt népszerűsítsék. Ezzel elindult az Egészségben Békésben program, mellyel azt szeretnék elérni, hogy két-három év múlva lényegesen kedvezőbb tendenciákról lehessen beszélni.

Zajlik az egyeztetés annak érdekében, hogy iskolai lovasoktatás indulhasson szeptembertől Békéscsabán. A megyeszékhelyen több helyszínen folyik lovas képzés, elkezdték felmérni, hogy milyen kapacitások vannak. Úgy tűnik, adottak a megfelelő feltételek és körülmények ahhoz, hogy akár a következő tanévtől elinduljon a program, amelybe a békéscsabai, állami fenntartású általános iskolák kapcsolódhatnak majd be. Számos szakember támasztotta már alá, hogy az állatok mennyire jó hatással vannak a gyermekek személyiségfejlődésére. A lovasiskolákban pedig nem csak a sportot, de az állatok gondozását, az istállói munkát is megismerhetik majd a fiatalok.

A teljes interjút itt meghallgathatják: