Három évre börtönbe kerül az embercsempész

határ, embercsempész Fotó: Police.hu

Folytatólagosan, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette és csekély mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának vétsége miatt a Battonyai Járási Ügyészség vádirata alapján 3 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt a Battonyai Járásbíróság előkészítő ülésén egy Magyarországon büntetlen előéletű 21 éves Romániában élő, román állampolgárságú férfit, akit kétszer is embercsempészeten kaptak. A bíróság ezen felül a férfit 6 évre kiutasította Magyarország területéről, elkobozta tőle a nála talált kábítószert és a megbízójával való kapcsolattartásra használt mobiltelefont, illetőleg kötelezte őt a nyomozás során felmerült bűnügyi költségből 610.000.-Ft megfizetésére. Az ítélet jogerős.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a fiatal férfi 2023 szeptemberében ismeretlen személy megbízásából vagyoni haszonszerzés végett kettő alkalommal nyújtott segítséget általa is tudottan az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megszegésével, meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” átlépő összesen 40 személynek azzal, hogy őket Magyarország délkeleti részéről az ország belseje felé szállította az általa vezetett járművel azért, hogy ezen személyek Európa más országaiba eljussanak.

2023. szeptember 18-án az általa vezetett, bérelt, román honosságú tehergépkocsival Battonya külterületére közlekedett azért, hogy gépkocsijával az ott várakozó külföldi állampolgárokat Magyarországon át, Olaszországba elszállítsa. 19 óra körül érkezett meg a Battonyáról-Mezőhegyesre vezető 4444-es számú útra, ahol megállt, majd gépkocsija rakterének ajtaját kinyitva addig várakozott, amíg a gépkocsihoz az útmenti kukoricatáblából sietve megérkezett és oda beszállt a Magyarország területére a „zöldhatáron” belépett 16 fő külföldi – 6 fő bangladesi, 7 fő nepáli és 3 fő indiai – személy.

Ezt követően a terhelt az autóval Magyarország belseje felé indult és azzal addig közlekedett, amíg a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei az általa vezetett gépjárművet és az abban utazó személyeket rendőri ellenőrzés alá vonták, és a terheltet, valamint a migráns személyeket előállították.

A migráns személyek családtagjai, ismerősei azért, hogy az ismeretlen embercsempészek Olaszországba szállítsák őket, fejenként 3.000-3.200 Euro közötti összeget helyeztek korábban letétbe. A rendőri intézkedés során a terheltnél nem egészen 1 gramm tömegű, kábítószernek minősülő kristályos fehér port is találtak.

Ezt megelőzően, 2023. szeptember 09-én a terhelt ugyancsak abból a célból érkezett Magyarország területére, hogy ismeretlen személy megbízásából az ország délkeleti részéből migráns személyeket szállítson tovább úti céljuk felé. 2023. szeptember 09-ére virradó éjjelen Csongrád-Csanád vármegye területén az általa vezetett román honosságú kisteherautó rakterébe beszállított 24 fő – általa is tudottan az államhatárt a „zöldhatáron” átlépő – ismeretlen állampolgárságú személyt, és őket a magyar-szlovák határ közelébe, megbízója által meghatározott helyre vitte, ahol a migráns személyeket a gépjárműből kiszállította.