Az orosz hadsereg újabb súlyos csapást mért Harkivra

Ukrán háború

Az orosz hadsereg négy irányított légibombával újabb súlyos csapást mért a kelet-ukrajnai Harkiv városra, eltaláltak egy többszintes lakóházat, amelyben a legfrissebb adatok szerint három ember életét vesztette, 56-an megsebesültek, köztük három gyermek – közölte vasárnap a Harkiv megyei ügyészség.

A város elleni támadás még szombaton történt. “Harkivban még mindig folyik a romok eltakarítása azon a helyen, ahol az egyik légibomba becsapódott. Egy másik bomba teljesen romba döntött egy lakóépületet a város központi részén, a buszpályaudvar közelében” – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videoüzenetében, és terrortámadásnak minősítette a támadást. Hozzátette, hogy csak június eleje óta az orosz hadsereg több mint kétezernégyszáz irányított bombát vetett be Ukrajna ellen, ebből mintegy hétszázzal a harkivi régiót támadták.

Ruszlan Kravcsenko, Kijev megye kormányzója a Facebookon vasárnap arról tájékoztatott, hogy rakéták csapódtak be a régióban, és ezek repeszei az egyik településen károkat okoztak lakóépületekben, valamint két ember könnyebben megsebesült.

A Naftohaz ukrán állami gázszolgáltató vállalat szintén a Facebookon arról adott hírt, hogy szombat este az orosz erők rakétával támadták a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkot, és ennek következtében károk keletkeztek a város olaj- és gázipari műszaki egyetemének 14 épületében. “Az előzetes felmérés szerint 815 ablakot, 25 bejárati ajtót és 1160 négyzetméternyi tetőt rongáltak meg a rakétabecsapódások” – írta a cég, hozzátéve, hogy segít a megrongálódott egyetemi épületek helyreállításában.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramon közölte, hogy vasárnapra virradóan az ukrán légierő három támadó orosz Kalibr rakétából lelőtt kettőt Kijev környékének légterében. Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a légierő sikeres csapást mért egy orosz gépesített lövészezred irányítási pontjára az oroszországi Belgorodi területen lévő Nyehotyejevka településen. A csapás következtében a célpont megsemmisült – tette hozzá a kijevi katonai vezetés.

Az ukrán légierő olyan műholdfelvételeket tett közzé a Telegramon, amelyek megerősítik, hogy az ukrán erők az oroszországi krasznodari régióban péntekre virradóan megsemmisítettek egy Sahid drónokat tároló raktárt és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége több mint 534 ezer. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett tíz orosz harckocsit, hét tüzérségi és két légvédelmi rendszert, továbbá ötven drónt.

MTI