Gyásznapot hirdettek ki Szevasztopolban a város ellen kazettás ATACMS-rakétákkal elkövetett támadás miatt

Ukrán háború

Gyásznapot tartanak hétfőn Szevasztopolban és a Krímben, mert a kikötővárosra az ukrán hadsereg vasárnap kazettás robbanótöltetet hordozó, amerikai ATACMS rakétákkal csapást mért, aminek következtében öt civil életét vesztette, 124-en pedig megsebesültek.

A halottak között három, a sérültek között pedig 27 gyerek van. Marija Lvova-Belova orosz gyerekjogi biztos szerint öt sérült gyerek állapota súlyos. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy az elhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak, az Ucskujevka park területén.

hirdetés

A tárca Washingtont nevezte meg a szevasztopoli civileket érő támadás felelőseként, rámutatva, hogy az ATACMS-rakétákat amerikai szakemberek az Egyesült Államok saját műholdas felderítési adatai alapján programozzák. A TASZSZ hírügynökség orosz katonai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a támadást Mikolajiv térségéből indították, és hogy az orosz erők meg fogják semmisíteni az üteget.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi ombudsman a történteket civilek elleni terrortámadásnak nevezte. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy Ukrajna “rituális bűncselekményt” követett el, és szándékosan választotta az ortodox szentháromság napját a támadás céljára. Közölte, hogy Moszkva reagálást sürget a történtekre a nemzetközi közösségtől.

MTI