Így ússzuk meg baj nélkül a vizes kalandokat!

Fotó: Police.hu

Nagy melegben a legtöbben szívesen töltik az idejüket strandon, vízparton. Azért, hogy a pihenés, kikapcsolódás gondtalan legyen, ne történjen bűncselekmény, baleset, érdemes megfogadni a rendőrség tanácsait.

A nyári hónapokban Békés vármegyében a Körösökön, illetve a strandokon is járőröznek a rendőrök. Figyelnek, tanácsokat adnak a fürdőzőknek, a vízisportokat űzőknek azért, hogy mindenki biztonságban legyen. A vízi járművekkel közlekedőknél ellenőrzik, hogy betartják-e a saját biztonságukat szolgáló szabályokat, megvannak-e a kötelező, részben életmentéshez használható felszereléseik, illetve azt is, hogy az előírásoknak megfelelően közlekednek-e. Figyelniük kell a horgászokra, a fürdőzőkre, és a szabadstrandoknál lassítaniuk kell.

hirdetés

Nagyon fontos, hogy aki nem tud úszni, matraccal, felfújható labdával, úszógumival se menjen mély vízbe, mert ha elengedi vagy kicsúszik alóla, és nincs a közelben segítség, akár tragédia is történhet. A folyókban, tavakban gyorsan változhatnak a mederviszonyok, hirtelen mélyülhet, illetve a felszín alatt lehet olyan dolog, ami a vízbe ugróknak sérülést okozhat. Az is előfordulhat, hogy egyik nap a folyó egyik részén még nincs semmi, másnap azonban már például egy uszadék fa kerül oda.

A képen balról Mitykó Roland r. törzszászlós, határrendészeti szakértő, jobbról Petrás János r. zászlós, kiemelt főhatárrendész / Fotó: Police.hu

Fontos szabály, hogy a nagy melegben felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe. Az alkohol is kockázat lehet, ittasan egy jól úszó ember is túlbecsülheti a képességeit, előfordulhat, hogy nem lesz képes olyan teljesítményre, mint amikor nem fogyaszt szeszes italt. A szervezete könnyen cserben hagyhatja, és elmerülhet úgy, hogy nem tud visszajönni a felszínre, partra úszni.

Hajóúton, kikötőben, illetve ahol tábla tiltja a fürdést, senki ne menjen a vízbe! Éjszaka sem lehet szabadvízben fürdőzni, csak akkor, ha van világítás, és legfeljebb a mély víz határáig.

Gyerekeket nem szabad percekre sem egyedül hagyni a vízben, vízparton. Az udvari medencéknél is folyamatos felügyeletet kell biztosítani számukra. Még sekély vízben is előfordulhat, hogy a gyermek elesik, elcsúszik, a víz alá kerül, és nem tudja kiemelni a fejét.

Vízpartra, strandra mindenki csak a feltétlenül szükséges dolgokat vigye magával, és ha van értékmegőrző, akkor használja! Táskákat, mobiltelefonokat, pénztárcákat, ékszereket ne hagyjanak őrizetlenül, ha letakarják egy törölközővel, pléddel, az nem védi meg! Ha más megoldás nincs, akkor valaki mindig maradjon a holmijaik mellett, például egy társaság tagjai felváltva vigyázzanak.

Ha bárki a meleg miatt vagy a vízben veszélybe került embert lát, esetleg lopás történik, hívják a 112-es segélyhívót!

Police.hu