Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt emeltek vádat három fiatallal szemben

battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Csoportosan, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 19 éves és egy 15 éves orosházi, illetőleg egy 14 éves tarhosi fiú ellen, akik egy idős férfit raboltak ki.

A 19 éves fiú ismerősi viszonyban állt a cselekmény elkövetésekor 77. életévét betöltött, gyenge fizikumú férfival, mivel a sértett a cselekmény elkövetésének időpontjában az édesapja szomszédságában lakott. A sértett a cselekmény elkövetésekor is fennálló krónikus megbetegedései, valamint az életkora miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan volt képes.

hirdetés

A három fiú 2023. június 23-án, a délutáni órákban Orosházán, a legidősebb terhelt édesapjának házában tartózkodtak. Itt a 19 éves terhelt – mivel pénzre volt szüksége, ugyanis Székkutasra kívánt utazni a barátnőjéhez – kitalálta, hogy a mobiltelefonját a szomszédban lakó idős sértett részére értékesíti mivel úgy gondolta, hogy sértett az otthonában készpénzt tart magánál. Át is ment a sértetthez, a részére megvételre felajánlotta a kérdéses mobiltelefont, azonban azt a sértett nem kívánta megvásárolni. Ekkor a terhelt visszament az édesapja lakóházába, majd – mivel az utazásához mindenképpen pénzt kívánt szerezni – megtöltött vízzel egy palackot, amit átvitt a sértetthez azzal, hogy az üvegben pálinka van, és azt is eladásra kínálta, de a sértett ezt sem kívánta megvásárolni.

Ezt követően a három terhelt elhatározta, hogy a sértett pénzét bűncselekmény elkövetése útján szerzik meg, ezért együtt átmentek az idős sértett ingatlanához, a konyhaablakon lévő szúnyoghálót szétvágták, majd – miután a kezükre ruhát tekertek – az ablaküveget kézzel betörték. A terheltek által keltett zajra a sértett a szobából a konyhába ment, hogy megnézze, mi történt. Amikor a terheltek meglátták a konyhában a sértettet, a kerítés mellett összerakott cseréphalomból cserépdarabokat vettek magukhoz és az általuk betört konyhaablakon keresztül azokkal kezdték dobálni az idős sértettet, miközben a pénzét követelték. Ezt követően a terheltek a betört ablakon keresztül bemásztak a lakóház konyhahelyiségébe, ahol dulakodni kezdtek a sértettel, akinek a feje ekkor már – mivel az egyik cserépdarab eltalálta – vérezni kezdett, és folyamatosan pénzt követeltek tőle.

A dulakodás alkalmával egyikőjük legalább egy alkalommal ökölbe szorított kézzel arcon ütötte a sértettet. A terheltek számbeli és erőfölénye, valamint a sértettel szemben kifejtett erőszak alkalmas volt arra, hogy a sértett az ellenállást kilátástalannak lássa. A terheltek jogtalan eltulajdonítási szándékkal magukhoz vették a sértett 1.000.-Ft értékű kézitáskáját, és a szintén 1.000.-Ft értékű pénztárcáját – benne legalább 1.500.-Ft készpénzzel –, valamint 1 db 4.500.-Ft értékű karórát, majd távoztak az ingatlanból. A bántalmazás következtében az idős sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett. A nyomozó hatóság az eljárás során a 19 éves terhelt tartózkodási helyén foganatosított kutatás során a sértett kézitáskáját és pénztárcáját megtalálta, de a karóra és a készpénz nem került elő.

A járási ügyészség a terheltek beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a két idősebb terhelt letartóztatását az elsőfokú ügydöntő határozatának kihirdetéséig tartsa fenn. Indítványt tett továbbá az ügyészség arra, hogy a bíróság a 19 éves terheltet beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától; a 15 éves terhelttel szemben fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztés büntetést, míg a 14 éves fiúval szemben javítóintézeti nevelést rendeljen el, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült, 540.000.-Ft-ot kitevő bűnügyi költség megfizetésére – írja közleményében a Békés Vármegyei Főügyészség.