Békéscsaba Áchim városa – új szerzemények az Áchim-gyűjteményben

Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum Forrainé Kovács Márta (balról), a Munkácsy Mihály Múzeum történész-muzeológusa és Martyin Emília (jobbról), a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatóhelyettese / Fotó: Körös Hírcentrum

Áchim L. András, Békéscsaba egykori híres parasztpolitikusa életének és munkásságának emlékeit is őrzi, kutatja és gondozza a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményéről ismert Munkácsy Mihály Múzeum. Áchim dédunokája, Medvegy Iván 72 éves korában bekövetkezett halálát követően az Áchim-gyűjtemény – a dédunoka végakaratának megfelelően – a család által őrzött relikviákkal bővült.

A Munkácsy Mihály Múzeumban még 2021-ben nyílt meg az Áchim L. Andrásról objektíven című kiállítás, a politikus születésének 150., illetve halálának 110. évfordulója alkalmából. A tárlatot szervező Forrainé Kovács Márta, a Munkácsy Mihály Múzeum történész-muzeológusa ekkor került kapcsolatba Áchim leszármazottjával, aki a kiállításon és az ahhoz kötődő programokon is jelen volt. A családdal kialakult jó kapcsolat, illetve a leszármazott végrendeletben megörökített szándéka következtében kerülhettek a család által őrzött tárgyak és dokumentumok a múzeumba.

hirdetés

Medvegy Iván néhai öttusázó, öttusa szakedző és mesteredző, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja fontosnak tartotta dédnagyapja, Áchim L. András örökségének gondozását és ápolását. Úgy vélte, hogy a hagyatéknak mindenképpen múzeumban lenne a helye. Még életében megbeszélte a feleségével és a csabai múzeum munkatársaival, hogy halálát követően a Munkácsy Mihály Múzeumba kerüljenek a fennmaradt dokumentumok.

Bár az adományozást a távolabbi jövőben tervezték, egy hirtelen jött betegség sajnálatosan közbeszólt, és Medvegy Iván eltávozott. Az egykori sportoló a kórházban egy füzetbe is rögzítette az Áchim-relikviákkal kapcsolatos végakaratát, melyet özvegye, Medvegyné Máthé Krisztina teljesített. A végakarat szerint a dokumentumok a múzeumra maradtak, míg a fennmaradt tárgyak sorsát Medvegy Iván a feleségére bízta. Özvegye végül úgy döntött, hogy a családi ereklyéket is a múzeumnak adja: így kerülhetett Áchim L. András lányának, Áchim Máriának a szuszékja, vagy az Áchim család míves családfája, illetve az eredeti partecédula a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményébe.

Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum
Medvegyné Máthé Krisztina, Áchim L. András dédunokájának özvegye / Fotó: Körös Hírcentrum

„Azt a tiszteletet, megbecsülést és szeretetet, amit Áchim L. András kivívott, én most szeretném visszaadni Békéscsabának” – fogalmazott Medvegyné Máthé Krisztina a hagyaték adományozásakor tartott sajtótájékoztatón.

Az Áchim-hagyatékot Forrainé Kovács Márta mutatta be a sajtó képviselőinek. A történész-muzeológus jelentősnek nevezte a múzeum tulajdonába került dokumentumokat és tárgyi emlékeket, melyek annak tükrében is kuriózumnak számítanak, hogy az intézmény már így is jelentős Áchim-gyűjteménnyel bír. A szakember ezt érzékeltetve utalt arra, hogy a korábban 100 négyzetméteren bemutatott Áchim L. Andrásról objektíven című kiállítást is saját anyagaikkal rendezték be.

“Felmentésedhez üdvözöl Mezőfi” –  olvasható azon a táviraton, amit Mezőfi Vilmos, a Szociáldemokrata Párt vezetője küldött Áchimnak az alkalomból, hogy Áchim sikeresen védte magát a sajtómegjelenései miatt Nagyváradon. Ezen távirat mellett az adományok között találjuk Áchim L. András keresztlevelét, vagy a pártja által kiadott gyászjelentését, illetve szülei esketési levelét.

Szemet gyönyörködtető különlegesség az Áchim család díszes családfája, melyet a korábbi Áchim kiállításon csak digitalizálva tudtak bemutatni, most azonban ez is a múzeum gyűjteményébe került. Az intézmény elkészítette a családfa másolatát, melyet a sajtótájékoztatón átadtak Medvegyné Máthé Krisztina részére. A családfa érdekessége, hogy az Áchim család Gyóni ágát is tartalmazza, így az idén 140 éve született Gyóni Géza, Áchim L. András másod-unokatestvére is szerepel rajta, akinek munkássága előtt szeptember 15-ig tartó kamarakiállítással tiszteleg a Munkácsy Mihály Múzeum.

A hagyaték másik különleges tárgya Áchim L. András lányának, Áchim Máriának a gazdagon faragott szuszékja, azaz kelengyeládája. A kelengyeládákat a szokás szerint terménytárolásra használták megkopásuk után, azonban Forrainé Kovács Márta kiemelte, hogy Áchim Mária szuszék ládája olyan szép állapotban maradt fenn, hogy sosem használták ily módon. Áchim Mária házasságot kötött Medvegy Elemérrel, akiknek a házassági anyakönyvi kivonata mellett származási dokumentumaik és halotti anyakönyvi kivonatuk is az adomány részét képezik.

A Munkácsy Mihály Múzeum által meghonosított új szerzeményeket bemutató kiállítások valamelyikén minden bizonnyal a közönség is találkozni fog a most szerzett Áchim-relikviákkal, azonban a hagyaték részét képező dokumentumok feldolgozása még jelentős kutatómunkát igényel.

Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum
Fotó: Körös Hírcentrum
Forrainé Kovács Márta történész-muzeológus bemutatja az Áchim családfát / Fotó: Körös Hírcentrum
Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum
Medvegyné Máthé Krisztina, Áchim L. András dédunokájának özvegye / Fotó: Körös Hírcentrum
Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Medvegyné Máthé Krisztina, Áchim L. András dédunokájának özvegye / Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Áchim gyűjtemény Munkácsy Múzeum
Fotó: Körös Hírcentrum