Már szeptembertől korlátozná a kormány a mobilok használatát az iskolákban

telefon, mobil használata az iskolákban Illusztráció: Pixabay.com

Többek közt a cigit és az energiaitalt is kitiltaná a kormány az iskolákból, derül ki egy rendelettervezetből.

A 444 azt írja, a kormány.hu-n meg jelent szöveg szerint az intézkedés célja „a köznevelési intézményekben az egyes erőszakos cselekmények megelőzése, tanulók testi, lelki egészségének megóvása”.

hirdetés

Egy júniusban elfogadott törvénnyel kapott felhatalmazást a kormány, hogy meghatározza az összes magyarországi iskolának, hogy a diákok miket vihetnek az intézményekbe.

A tiltott tárgyak közt szerepel többek között:

– minden fegyvernek minősülő tárgy,
– alkohol,
– dohánytermék,
– energiaital.

Enyhébb, „használatában korlátozott” tárgynak minősülnének a telekommunikációs eszközök, így például a mobiltelefonok, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internet elérésre alkalmas okos eszközök. Ezeket

– az általános iskola 1-8 évfolyamán egész tanítási nap,
– a gimnázium 5-12. évfolyamán egész tanítási nap,
– a szakgimnázium 9-13. évfolyamán egész tanítási nap,
– a kollégiumokban a foglalkozások ideje alatt,
– az alapfokú művészeti iskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt,
– valamint a szakiskola minden évfolyamán a foglalkozások, tanórák és az intézményben töltött idő alatt lenne tilos használni.

Az Index arról is ír, hogy a tárgyakat a tanítási nap kezdetén le kell adni a tanítási nap időtartamára, és ezalatt a tárgyat elzárt helyen kell tárolni. A kormányrendelet-tervezet szerint „az átvett tárgyat az átvétel időpontja szerinti állapotban kell visszaadni”.

Fontos, hogy a korlátozott tárgyak birtoklását az igazgató vagy a pedagógus engedélyezheti, ezt viszont minden esetben rögzíteniük kell majd a tanulmányi rendszerben, és számot kell adniuk a birtoklás és a használat céljáról, az engedély érvényességének időtartamáról és a birtokolható tárgyról. Tehát egyes tanórákon tanulás céljából engedélyezhetik a laptop, tablet, vagy mobiltelefon használatát.

A rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba.