Opauszki Zoltán: Önerőre lesz szükség egy fejlesztési csomag befejezéséhez

opauszki zoltán Fotó: Körös Hírcentrum

Kitüntetésekről, fejlesztésekről, támogatásokról is döntött legutóbbi ülésén a békéscsabai képviselő-testület. Ezekkel kapcsolatban kérdeztük Opauszki Zoltánt, a város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnokát a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Zárt ülés keretében tárgyalt a testület Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetés adományozásáról. Ezt Seres Sándor író-újságíró és Bugyinszki Tamás, a Békéscsabai Városi Polgárőr Egyesület elnöke kapja meg. A „Békéscsaba Ifjúságáért” kitüntetést pedig ebben az évben a Békéscsabai Extrémsport Egyesület, továbbá Nagy Istvánné pedagógus, művelődésszervező érdemelte ki.

hirdetés

Ugyancsak napirendre került a „Békéscsaba meglévő iparterületeinek kiszolgálása komplex infrastrukturális fejlesztésekkel” című projekt, amelyhez önerő biztosításáról egyeztettek a képviselők. A fejlesztés során az Északi iparterület kerékpárutas összekötése valósulhat meg Gerlával. Az I. ütemben 1,5 km kerékpárút felújítása, a III. ütemben közel 0,8 km felújítása történt meg. A II. ütemben 2,1 km kerékpárút kivitelezése még megvalósításra vár, ez a Dobozi úti körforgalom – kerékpáros átvezetés közötti részt érinti.

Szintén ehhez a projektcsomaghoz kapcsolódik az Állami Iparterület (NIPÜF iparterület) és az Északi Iparterület kerékpáros elérhetőségének biztosítása Mezőmegyer és Békéscsaba irányából. Ebben az esetben még megvalósításra vár a NIPÜF iparterület és a mezőmegyeri aluljáró közötti kerékpárút, továbbá a Mokry u. és NIPÜF iparterület között a kerékpárút. A teljes projekt lezárásához szükséges, hiányzó forrás 2025-ös megvalósítás esetén legalább 1,1 milliárd forint összegre tehető. Ehhez azonban az önkormányzat részéről 220 millió Ft önerőre lesz szükség.

A dűlők elnevezésével kapcsolatban ismét tárgyaltak a képvislők. Az illetékes minisztérium állásfoglalása szerint amennyiben a dűlőutakat földrajzi névként elnevezik, az egyes ingatlanok címe is megváltozik. Így az új címeket a címet használóknak minden nyilvántartásban át kell vezetni. A lakcím átvezetése a lakcímkártyákon díjmentes és hivatalból indított eljárással történik. A Békés Vármegyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályától állásfoglalást kértek arra vonatkozóan, hogy más módon, a tulajdoni lap és a cím megváltoztatása nélkül bejegyezhető-e a földhivatali térképekre a dűlőutak elnevezése. Ehhez kapcsolódva esett szó a Kiss Ernő utca és a Kórház utca közötti híd elnevezéséről. A közgyűlés a hidat Sztraka Ernőről nevezi el.

Áttekintették a legutóbbi ülésen Békéscsaba egészségügyi alapellátását és támogatási programját. A város közigazgatási területén 25 háziorvosi, 11 házi gyermekorvosi, 15 fogorvosi, 15 területi védőnői, 13 iskolavédőnői és 13 iskolaorvosi és 9 iskolafogorvosi (iskola-egészségügyi) körzet működik. Jelenleg Békéscsabán 1 házi gyermekorvosi körzet betöltetlen, 10 háziorvos töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. 2024. június 25-ig 21 egészségügyi szolgáltató vette igénybe a támogatást, amelyre az önkormányzat összesen 23.539.600 forintot fizetett ki.

Egyházi fenntartású temetők fejlesztéseit szintén támogatta a város 7 millió forint összegben A Békéscsabai Evangélikus Egyházközség a Berényi úti temetői utak rehabilitációjának folytatására 3.300.626 forintot kapott. A Békéscsabai Zsidó Hitközség a Széchenyi ligeti neológ zsidó temető fejlesztésére 899.374 forintot. A Református Egyházközség a Mokry utcai temetőben urnafal építésére, kerítés renoválására, ravatalozó festésére 1.300.000 forintot. A Katolikus Egyház Páduai Szent Antal Plébánia részére a Szarvasi és a Lipták András utcai temetőben térfigyelő rendszer és világítás készítésére, és egységes digitális rendszer létrehozására 1.500.000 vissza nem térítendő támogatást nyújt az önkormányzat. Mindezen támogatások megítélése mellett a közgyűlés arról is döntött, hogy a támogatási szerződésben – a támogatás feltételeként – rögzítésre kerül, hogy a temetők gondozottsága megfelelő színvonalú kell legyen.

A teljes interjút itt meghallgathatják: