Egytusos vereséggel kiesett a tőröző Dósa Dániel

A tőröző Dósa Dániel kikapott az első mérkőzésén hétfőn a párizsi olimpián, így nem jutott be a nyolcaddöntőbe.

A szakág egyetlen magyar indulója a 32 között a 17. születésnapját éppen ezen a napon ünneplő egyiptomi Abdelrahman Husszein Tolbával vívott, és szoros csatában 15-14-re maradt alul. Mindketten a világranglista bő élcsoportjába tartoznak, Dósa a 16., Tolba a 20., már csak ebből kiindulva is kiegyenlített asszóra lehetett számítani. Dósa révén 24 év szünet után jutott ki ismét magyar férfi tőröző az olimpiára. A Törekvés 28 éves versenyzője az egyéni ranglistáról harcolta ki a részvételt.

hirdetés

Eleinte felváltva estek a találatok, aztán Dósa 5-2-re elhúzott, de az egyiptomi felzárkózott. Ez később is megismétlődött, 9-5-ről 9-8-lett, aztán 13-10-ről 13-13. Közben az egyiptomi vívó felszerelése javításra szorult. 14-14-nél a magyar tőröző nem tudta kivitelezni, amit eltervezett, az egyiptomi pedig megszúrta őt.

„Úgy éreztem, hogy a kezemben van az asszó, 13-10-ig tök jól állt minden. Utána is abszolút tisztában voltam azzal, hogy mit kell csinálnom, és úgy éreztem, hogy meg is csinálom az akciókat, amiket kigondoltam és megbeszéltem az edzőmmel előre. Tisztában voltam azzal, hogy ellenfelem mit fog csinálni” – nyilatkozott Dósa a vegyes zónában, majd úgy folytatta, az utolsó előtti tusnál rossz védést választott, az utolsónál pedig nem kellett volna pengét keresnie, elég lett volna egyszerűen szúrni. „Erre semmi szükség nem volt, ez egy rossz reflexmozdulat. Egy karnyújtásnyira volt a győzelem” – szögezte le.

Beszélt arról is, hogy az egyiptomi nagyon kellemetlen első ellenfél, nem korrekt módon vív, erre azonban fel volt készülve. „Sajnálom, hogy így alakult, de ezek szerint így kellett alakulnia” – mondta. Kitért arra is, nem érezte tehernek, hogy egyedül képviseli a magyar férfi tőrözőket, és nincs lehetőség javításra a csapatversenyben. „Úgy próbáltam, hozzáállni ehhez az olimpiához, hogy ez egy gálaverseny, ide tényleg azok jönnek, akik a fegyvernem legjobbjai” – magyarázta.

Eredmény, férfi tőr:
———————
a 32 között:
Abdelrahman Hisszein Tolba (egyiptomi)-Dósa Dániel 15-14

Gyuricza Róbert/MTI