Két fiatal fiút vett rá lopásra egy dévaványai férfi

Interneten szexuális, aknába esett egy nő, battonyai, állatkínzás Füzesgyarmat ,orosházi, Gyulán, Pénztárcát, rendőrök, Garázdaság, elütötték, lopott mobiltelefont, Online vásárlás, Szeghalmon, őrizetbe, Súlyosan megsérült, külföldi, medgyesegyházi, tűzifát, kábítószert, csorvási, Újkígyóson, Kevermesen, Kétegyházán, kétegyházi, rá akart ijeszteni, Dombiratoson, Békésen, kerékpáros, félmeztelenül, Motoralkatrészeket, Eleken, lopási, Medgyesegyházán, szomszédja, Kondoroson, prostitúcióra, lőkösházi, Levélben, Mezőberényben, Kétegyházán, Füzesgyarmaton, Orosházán, Bélmegyer, Testi sértés, békési, Nagybánhegyesen, Csorváson, személygépkocsinak, gyulai, Körözés, Újkígyóson, parkoló, bejárati, Lőkösháza, gyomaendrődön, segédmotoros, közokirat, Gyulán, fiú, rendszámtáblák, Csanádapácán, Mezőhegyesen, kábítószer, vésztőn, battonya, Bucsán, hamis, balesetnél, Dombegyházán, sérültek, szabálysértés, Körösnagyharsányban, Sarkadon, lopás, Szeghalmon, vágott, Geszten, Szeméremsértés, békési, Békéscsaba, mezőgyánban, Szarvason, gyulán, dobozon, alvó, pszichoaktív, húsdarálót, őrizetbe, Dobozon, eltűnt, kerékpárlopás, lopás, sikkasztás, őrizetbe, ittasan, kábelt, Szájmaszkokkal, közlekedési, Édesanyja, Körösladányban, gerendási, dobozon, szarvasi, internetes, eleken, Budapestet, rongálás, bankkártyával, Eleken, Dévaványán, Őrizetbe, közlekedési, kerékpárt, Kamuton, szalagkorlátnak, nyomravezetői, gádoroson, füzesgyarmaton, körösladányban, lopással, kábítószer, eleken, Garázdaság, Törökszentmiklóson, dobozon, garázsokat, tótkomlóson, 15 éves, Köröstarcsán, szabálysértési, sarkadi, békésen, börtönben, Szabadkígyóson, baleset, tótkomlósi, ittas, nő, telephelyekre, Békéscsabán, idős, zsaroltak, orosházán, békéscsabai, fogolyszökés, orosházi, dobozi, rendőrnap, lopás, magyarbánhegyesi, battonyán, békéscsabán, battonyai, állatkínzás Gerendáson, jogosítvány nélkül vezetett Illusztráció: Pixabay.com

Bűncselekmény elkövetésére rábírással elkövetett kiskorú veszélyeztetésének 2 rendbeli bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség és vádiratában közérdekű munka büntetés kiszabására tett indítványt egy 37 éves büntetett előéletű dévaványai férfival szemben, aki két, gyermekotthonban élő, fiatalkorú fiút vett rá lopásra.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a vádbeli időben a két 17 éves fiú egy dévaványai gyermekotthonban nevelkedtek és régebb óta ismerték a közelben lakó terheltet, többször megfordultak annak lakásán. Egyik alkalommal 2023 nyarán, amikor a két fiú segített a terheltnek súlyzótárcsákat pakolni a házánál, megemlítették, hogy a gyermekotthon edzőtermében is különféle jó minőségű súlyok és rudak vannak. Ekkor a terhelt közölte a fiúkkal, hogy hálás lenne nekik, ha a gyermekotthon edzőterméből „hoznának neki” edzősúlyokat.

hirdetés

A férfi rábírására a két fiú együtt bementek a gyermekotthon edzőtermébe, annak hátsó 50 x 50 cm-es ablakát kinyitották és azon át jogtalan eltulajdonítási szándékkal kidobtak 4 db, összesen 40.000.-Ft értékű 10 kg-os gumiborítású súlytárcsát, majd azokat a terhelt kérésének megfelelően elvitték hozzá és átadták neki.

A terhelt ekkor közölte velük, hogy egy francia rúdra és további súlytárcsákra is szüksége lenne, ha tudnának, vigyenek neki az edzőteremből. A fiatalkorú elkövetők – a várható pénz reményében – megígérték, hogy azokat is ellopják neki. Pár nappal később, az előző módon 1 db 10.000.-Ft értékű francia rudat és 2 db, összesen 8.000.-Ft értékű 5 kg-os gumiborítású súlytárcsát loptak el és vittek el a terheltnek. A férfi előzetes ígérete ellenére a fiatalkorú elkövetőknek nem adott semmit az összesen 58.000.-Ft értékű sportszerekért.

Ezen cselekményeivel a terhelt szándékosan rábírta a két fiatalkorú fiút, hogy bűncselekményeket – lopást – kövessenek el úgy, hogy az nekik előzetesen nem volt szándékukban. A nyomozás során az eltulajdonított sportszereket a rendőrök a terhelt házánál lefoglalták és a sértett képviselőjének kiadták, így az okozott kár megtérült.

A Gyulai Járási Ügyészség a két fiúval szemben a társtettesként, folytatólagosan kisebb értékre elkövetett lopás vétsége miatti eljárást megrovás alkalmazása mellett megszüntette.