A Békés Megyei Könyvtár ősszel is szervezi a programokat

Békés Megyei Könyvtár Fotó: Körös Hírcentrum

Már a korábbi nyitva tartással, és újabb programokkal várja az érdeklődőket a Békés Megyei Könyvtár. Ráadásul szeptemberben Munkácsy Mihály ismét előtérbe kerül. A részletekről Juhász Zoltán könyvtárigazgató adott tájékoztatást a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A júliusi hónapban egy jelentős felújítást valósítottak meg a könyvtár munkatársai: lecserélték a kölcsönzőtér szőnyegét, ami miatt a kölcsönzés sem a hagyományos módon zajlott. Azonban ennek a munkálatnak a végére értek, ki is egészítették a bútorzatot újabb darabokkal, még hívogatóbbá téve a helyben olvasást. Ráadásul az olvasók kényelme érdekében szellősebbé is tették a helyiséget.

hirdetés

A Digilaborban hetente kétszer szerveztek alkotó tevékenységeket, többek között robotikával, papírjátékokkal is foglalkoztak a gyermekek, családok. Ugyancsak elindult a könyvjavító találkozósorozat, a Repair Café, amely során egy-egy használtabb kötetet varázsolhatnak újjá szakértői segítséggel, a könyvkötészeti eszközökkel a program résztvevői. A városismereti sétákat különböző tematikák mentén szintén folytatták Békéscsaba belvárosában, többek között bemutatva a Munkácsy negyed érdekességeit is.

A szeptemberi programok jelentős részét ugyancsak összeállították már a könyvtárban. Két alkalommal ismételten lesz lehetőség csatlakozni a könyvjavító foglalkozáshoz, itt azonban előzetes regisztrációt kérnek a szervezők. Az újrahasznosítás jegyében lesz rongy- és blokkhorgolás, ahol a már nem használt ruhadarabokból készülnek kisebb használati tárgyak. Egy új olvasóklub is indul a könyvtár falai között, Tekervény címmel. Ismeretterjesztő, pszichológiai témájú könyveket dolgoznak majd fel a havi rendszerességgel tartott találkozókon.

Szeptember utolsó hétvégéjén Békéscsaba több intézménye ismételten együttműködik majd, megvalósítva a Munkácsy Fesztivált. A kulturális programok, felvonulás és hídavatás mellett a Békés Megyei Könyvtár ugyancsak készül több eseménnyel ezekben a napokban. Csütörtökön, még a fesztivált megelőzve szerveznek egy vetélkedőt a város általános iskolásai számára. Ide tízfős, hetedik és nyolcadik osztályos csapatok jelentkezését várják.

Továbbá lego segítségével például lemodellezik azt a betyártámadást, amelyet a fiatal festőgéniusz élt át a vármegyeszékhelyen. Szombaton ismét könyvbörzét tartanak, melyet már hatodik alkalommal valósítanak meg, civil kezdeményezésre. Családokat alkotó foglalkozásokkal is várnak ezen a napon. Ugyancsak szeptember 28-án az avatás tiszteletére egy hídköszöntő városismereti sétát szervez Juhász Zoltán.

A szakemberrel készült teljes interjút itt meghallgathatják: