Bizonytalan Orosháza költségvetése és helyzete

Orosháza Fotó: Körös Hírcentrum

Soron következő ülését tartotta a közelmúltban Orosháza képviselő-testülete, több fontos napirendi pontot tárgyalva. Szó esett például ingatlanértékesítésről, de egy pénzbeli juttatás kifizetéséről is.

Raffai János jelenlegi önkormányzati képviselő, hamarosan a város hivatalba lépő polgármestere kifejtette, a tárgyalt témák között szerepelt többek között az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont sorsa, illetve Dávid Zoltán polgármester korábbi pénzbeli juttatásának utólagos kifizetése. Ez utóbbit hosszabban, összetűzések közepette vitatta meg a testület. Ahogy a képviselő rávilágított, ez egy közel 3 millió forintos jubileumi jutalom volt, 2020 elején lett volna esedékes, az elévülési ideje pedig már lejárt. Így jogszerűen már nem fizethető ki, tehát testületi döntés kellett hozzá, melyet a Fidesz-frakció képviselői meg is szavaztak.

hirdetés

Raffai János Orosháza költségvetésével kapcsolatban kiemelte, bár a város iparűzési-adó bevétele korábban jó volt, ez jelentősen apadt az elmúlt években – a cégek egyre nehezebb helyzetével egyenes arányban. A dél-békési régió gazdasági fejlődésben komolyan lemaradt a környező vármegyékhez képest, nincs autópálya, hiányoznak a fejlesztések. A városnak vissza kell fizetnie összesen mintegy 300 millió forint iparűzési adóelőleget, ez is nehezíti Orosháza helyzetét. A költségvetés főszáma jelenleg mínuszban van.

Arra vonatkozóan, hogy októberi hivatalba lépésekor melyek lesznek az első feladatai, hozzátette, elsősorban meg kell ismerjék a település valós helyzetét. Egy pénzügyi és szakmai átvilágításra lesz szükség. Amint ez tisztán látszik, el tudnak indulni a fejlődés útján. A leendő városvezető egy szakmai alapokon működő, takarékos, és szolgáltató Orosházát kíván vezetni.

A Raffai Jánossal készült interjút itt meghallgathatják:

 

Fetser János önkormányzati képviselő szintén több lényeges témát kiemelt az augusztus 29-én tárgyaltak közül. Véleménye szerint felháborító, hogy Dávid Zoltán jelenlegi polgármesterként egy 2020-as jutalmat most igényel a testülettől. A képviselő úgy látja, a városvezető tevékenysége, több meghozott intézkedése kárt okozott Orosházának.

Egy másik téma volt az ülésen az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont további működése. Erről úgy nyilatkozott Fetser János, hogy az idegenforgalom jelentős visszaesése előrevetítette a szálloda nehézségeit. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a konferenciaterem fejlesztésére kapott forrásokból közel 300 millió forintot vissza kell fizetni.

A Fetser Jánossal készült interjút itt hallhatják:

 

Kollégánk Dávid Zoltánt is kereste a testületi üléssel kapcsolatban, azonban a polgármester nem kívánt élni az interjú lehetőségével.