Dr. Orosz Tivadar marad a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke

Iparkamara Fotó: Körös Hírcentrum

Megtartotta 40. Tisztújító Küldöttgyűlését augusztus 30-án a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Újra bizalmat kapott a korábbi elnök, dr. Orosz Tivadar, és az általános alelnök, Bődi János. Alelnökként Szabó Géza, Vozár Márton és Palkóné Zámbó Edit dolgozik majd.

Az eseményen a küldöttek döntöttek arról, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének dr. Parragh Lászlót, az MKIK jelenlegi elnökét, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét, általános alelnöknek Miklóssy Ferencet, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét, jelenlegi elnökét, az oktatási és képzési ügyekért felelős alelnökének Bihall Tamást, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara országos küldöttét, jelenlegi elnökét jelölik.

hirdetés

Az ülésen részt vett dr. Rákóczi Attila, a Békés Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, aki megköszönte az eddigi, több mint hét éve tartó szoros együttműködést a kamarával, amely a remények szerint a jövőben is folytatódik majd. Fórumokon, konferenciákon vett már részt közösen a két intézmény, de több területen, mint például a foglalkoztatás, szinte napi szintű a kapcsolatuk.

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, milyen változásokra lesz szükség ahhoz, hogy az immár 175 éves kamara hatékonyan folytathassa a munkáját. A szervezethez közel egymillióan tartoznak – az egyéni vállalkozóktól a nagyvállalatokig. Kiemelte, a nyugati szomszédainknál, például az osztrákoknál és szlovéneknél nagyon erős a kamara szerepe. Hozzátette: a Széchenyi kártya sikerprogram, a GDP öt százalékának megfelelő az összeg, ami a programon keresztül kint van a gazdaságban.

Dr. Orosz Tivadar az ülésen elmondta, 2020-ban Békés vármegyében 285 hitelkérelemmel 3,4 milliárd forint hitelt helyeztek ki. 2023-ban több, 1500 kérelemmel több mint 16 milliárd forinthoz jutottak a vállalkozások. A hitelt immár nemcsak Békéscsabán, hanem a kamara új, szarvasi, orosházi és szeghalmi irodájában is lehet intézni. Kiemelte: a szakképzés nagyon jól működik a vármegyében, ezt mutatják a Szakma Sztár Fesztiválon részt vevő fiatalok sikerei is. A döntőbe jutottak 85 százaléka éremmel tért haza.

A vármegyei iparkamara elnöke hozzátette, az elmúlt években több tényező is nehezítette a gazdaság fellendülését, kezdve a járványhelyzettel, majd a háború által kiváltott folyamatok súlyosbították a körülményeket. Erről is szó esett abban az összefoglaló anyagban, amelyet az elmúlt négy év alapján készítettek el. A kamara szolgáltatásai bővültek, fejlődtek, és ezt szeretnék tovább erősíteni a jövőben is. A kommunikáció, a tanácsadás számos területen nagy segítséget jelenthet a vármegyei cégeknek.

A dr. Orosz Tivadarral készült interjút itt hallhatják:

 

Dr. Rákóczi Attila köszöntőjét és dr. Parragh László tájékoztatóját itt meghallgathatják: