A közfoglalkoztatási kiállítás a vármegye értékeit vette sorra

közfoglalkoztatási Fotó: Körös Hírcentrum

Tizenegyedik alkalommal rendezte már meg idén a Békés Vármegyei Kormányhivatal a közfoglalkoztatási kiállítást Békéscsabán, a Szent István téren, amelyen ezúttal több nemzetiségi önkormányzat is képviseltette magát. Így a rendezvény neve Békés Vármegyei Közfoglalkoztatási és Nemzetiségi Értékek Kiállítására módosult.

Az esemény résztvevőit elsőként Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke köszöntötte. A közel ötven kiállítóhelyen számos érdekességet fedezhetnek fel a látogatók – hívta fel a figyelmet Herczeg Tamás. Külön kiemelte, hogy 2024-ben Kovászna megye, illetve Kommandó és Mikóújfalu is képviseltette magát a kiállításon.

hirdetés

Elsőnek és kezdeményezőnek lenni mindig nagyon komoly felelősség, ezt a felelősséget 2012-ben Békés vármegye felvállalta, hiszen itt rendeztek először közfoglalkoztatási kiállítást – hangsúlyozta Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára. Mint kifejtette, idén szeptemberben már 11 vármegyében valósítják meg a kiállítást, és szeptember 20-21-én Budapesten, a Vajdahunyad várában immáron hetedik alkalommal lesz Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásár. A közfoglalkozatás mint támogatási forma nem csak foglalkoztatáspolitikai célokat szolgál, de egyben a vidékfejlesztést, a helyi identitás megőrzését, a közösség erősítését is szolgálja – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Szép jó napot, mesés Békés! – üdvözölte a megjelenteket dr. Takács Árpád. A vármegyei kormányhivatalt vezető főispán beszédében kiemelte, a Mesés Békés a Munkácsy Mihály Múzeum egyik kiadványának címe, és milyen találó, hiszen Békés valóban mesés hely. Felsorolt több olyan értéket, különlegességet, amely ezt mind alátámasztja. Arra a kérdésre is megadta a választ, hogy mit adott a közfoglalkoztatás a közösségeknek. Bérlakásokat, sajtüzemet, falusi vendéglátóhelyet, szálláshelyet, falumúzeumot, zöldség-, gyümölcs-szárítóüzemet. Ezen kívül még tartást, identitást, közösséget.

A kiállítás keretében több elismerés is gazdára talált. Idén a Békés Vármegye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjban Gerendás (Fukszné Mezei Márta), Gyomaendrőd (Jancsó László), Körösladány (Jónásné Tóth Eszter), Kisdombegyház (Szilasi Sándorné), Mezőberény (Budainé Kovács Edit), Tótkomlós (Szecskó Mónika) és Zsadány (Lunkán Gyöngyi) önkormányzata részesült. A járási, illetve megyei közfoglalkoztatási programok koordinálásában végzett kiemelkedő munkájáért ugyancsak a Békés Megye Értékteremtő Közfoglalkoztatásáért díjban részesült Hanyeczné Nagy Éva a békéscsabai, Ácsné Papp Katalin, a gyomaendrődi foglalkoztatási osztály munkatársa, illetve Krnyán Mónika, a foglalkoztatási, foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi főosztály munkatársa is – erről a kormányhivatal tájékoztatott.