World Go Day: Orosháza ad otthont idén a Nőgyógyászati Onkológiai Világnapnak

World Go Day Forrás: Mályvavirág Alapítvány

Szeptember 21-én Orosháza kapta meg a World Go Day 2024 Hungary (Nőgyógyászati Onkológiai Világnap) elnevezésű országos program szervezési jogát, melynek legfőbb célja felhívni a figyelmet a nőgyógyászati daganatokra, azok tüneteire, a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára.

Farkas Attiláné Edit, az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője maga is érintett: 2018-ban diagnosztizáltak nála méhnyakrákot, akkor került kapcsolatba a Mályvavirág Alapítvánnyal. Kevés információhoz jutott, senki sem beszélt szívesen erről a betegségről. Ezért fordult a szervezethez, ahol meg is kapta azt a támogatást, segítséget, ami átlendítette a nehéz időszakokon. Talált egy felületet, ahol tudott kérdezni.

hirdetés

Ezzel indult az orosházi pont kialakítása, először a közösségi oldalon. Számos rendezvényen vannak már túl, ebben segítséget nyújtott a városban a Máltai Játszótér is, illetve a szarvasi pont munkatársai. Az évek folyamán egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez, például kialakították a MályvaPolcot a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. Az orosházi pont vezetője szervezett különböző beszélgetéseket a témában. De azt tapasztalta, hogy alig nyitnak felé a lakosok, nehéz erről a témáról nyíltan kommunikálni.

Az idei orosházi World Go Day kerekasztal beszélgetése ezért is kapta azt a témát, hogy „Beszéljünk az akadályokról, stigmákról!”. Ehhez kapcsolódva egy akadályversenyt szintén megvalósítanak a játszótéren. De Orosháza sajátosságai, különlegességei ugyancsak bemutatkoznak majd, érkeznek aerobicosok, lesz capoeira, karate és kutyás bemutató is szeptember 21-én. Emellett 2024 métert sétálnak majd, ráadásul nem csupán önmagukért: mindenki eldöntheti, kiért szeretné megtenni ezt a távolságot.

Az orosházi esemény színe a lila lesz, ugyanis a nőgyógyászati daganatos betegségek elleni küzdelem színe a lila. Arra kérik a résztvevőket, hogy viseljék ezt a színt, illetve erre a napra a város több kirakata is lilába öltözik majd.

Része lesz az eseménynek a Mályvavirág Pontok Stafétája és a World Go Day Orvos Nagyköveti Stafétának az átadása. Ezzel kapcsolatban Sallai Krisztina, a World Go Day projektvezetője megosztotta, a pontok Magyarország számos településén megtalálhatóak már, rajtuk keresztül lett egy országos szervezet az alapítvány. A staféta átadásával évről évre igyekeznek bemutatni egy-egy pontot, ezzel is hangsúlyozva, hogy a segítség helyben van. A projektvezető örömmel számolt be arról is, hogy egyre inkább nyit a lakosság feléjük, egyre könnyebben lehet beszélni ezekről a betegségekről, tehát a pontok, rendezvények célt érnek.

 

A Farkas Attiláné Edittel készült beszélgetés itt hallható:

 

A Sallai Krisztinával készült interjút itt hallhatják: