Természetfotók kapnak ismét helyet a csabai múzeumban

múzeumban Fotó: Körös Hírcentrum

A természettudomány területéhez kapcsolódva több időszaki kiállítás is megnyitotta a kapuit a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban az elmúlt hónapokban. A részletekről Váncsa Klárával, az intézmény természettudományos muzeológusával beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Július végétől láthatják az érdeklődők a Bolygósztori – a Naprendszer keletkezése meteorit mintákba rejtve című anyagot, mely különböző meteoritokon keresztül mutatja be a Naprendszer keletkezését. Ehhez kapcsolódik egy ásványkiállítás, ebben a Magyar Minerofil Társaság Békéscsaba Városi Ásványgyűjtő Kör volt az intézmény segítségére. A két, külön-külön is egyedülálló anyag szeptember végéig látható a csabai múzeumban.

hirdetés

A meteoritokat Szklenár Tamásnak, a Magyar Meteoritikai Társaság alelnökének köszönheti a Munkácsy Múzeum. A szakember már több alkalommal tartott szaktárlatvezetést, előadását még egyszer, a kiállítás zárásakor meghallgathatják az érdeklődők. Váncsa Klára megosztotta, eddig nagy sikerrel futnak a tárlatok, ráadásul Tamás előadásai ugyancsak lebilincselőek voltak a nyár folyamán. Az anyag a csabai múzeumból Tiszaföldvárra utazik majd tovább, de később Budapesten is látható lesz.

A természetfotó-pályázatot 2024-ben ugyancsak meghirdette a Munkácsy Múzeum, amelyre ismét szép számmal jelentkeztek alkotók. A tavalyi Békés Vármegye Természetfotója pályázat két nyertese, Kesztyüs András és Somogyi Martin idén kiállítási lehetőséget kaptak, amelyre mindketten nagyon erős, nem csupán természetfotókból álló anyaggal készültek. A tárlat a Győztesek az objektív mögött címet viselte. Hamarosan azonban megnyílik az új pályázók kiállítása is, amely kifejezetten Békés vármegye természeti értékeit hivatott bemutatni.

Telefonnal és kamerával készült képeket is küldhettek a pályázók, nagyon sokan választották témának a madarakat, viszont érkezett fotó a sarki fényről, naplementéről, a helyi állatvilágról is. A legfiatalabb pályázó 9, a legidősebbek 70 évesek voltak. A pontos helyezéseket majd csak az új kiállítás megnyitóján árulják el a múzeum munkatársai. De közel 40 alkotást válogattak be, és a készítők névsora már nyilvános. A megnyitó része lesz egy kerekasztal beszélgetés, ahol a zsűri tagjai meg fogják osztani, miért éppen a bemutatott képeket választották a kiállításra.

A Váncsa Klárával készült interjút itt hallhatják: